Suroviny
16 ks
- 500 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 100 g vařených vychladlých brambor
- 230 – 240 g mléka
- 80 g másla
- 1 vejce
- 21 g čerstvého droždí
- Na náplň:
- 100 – 150 g Nivy nebo tvrdého sýru
- Na povrch:
- 1 vejce
- sezam
Postup přípravy receptu
-
Kynuté těsto nejlépe připravíme v domácí pekárně. Nejdříve dáme vlažné mléko, jemně nastrouhané brambory, rozpuštěné vlahé máslo, vejce, prosátou mouku smíchanou se solí, cukr a rozdrobené čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto. Kdo nemá domácí pekárnu, připraví těsto dle svých zvyklostí.
-
Po ukončení programu těsto vyjmeme z nádoby pekárny a na pomoučeném vále rozdělíme na dva díly. Každý díl pak rozválíme do kruhu o průměru cca 36 – 38 cm a kráječem na pizzu nebo rádlem rozdělíme na 8 dílků – jako pizzu. Na připravené dílky klademe hrubě nastrouhanou Nivu nebo sýr. Svineme do rohlíčků a klademe na plech vyložený teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Rohlíčky ještě necháme trochu vykynout, pak je na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem.
-
Plech vložíme do trouby předehřáté na cca 200°C a pečeme zhruba 20 minut. Po upečení je odložíme na mřížku a necháme zchladnout.
Poznámka od kuchařky
Jak na výrobu kynutého těsta: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro…
Rohlíčky jsou vláčné i druhý den.