Rodinná zelňačka

133
- reklama -

Suroviny

1 uzené koleno z plece nebo uzená žebra
2 plátky dobře vyuzené slaniny
3 střední cibule
4 střední brambory
3 PL polohrubé mouky
1 sáček kysaného zelí nebo domácí
1 PL sádla¨
1 PL cukru krupice
1 PL mleté sladké papriky
1 PL celého kmínu
5 kuliček nového koření
1-2 bobkové listy
sůl, mletý bílý pepř
1-2 sušené chilli papričky
250 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Den předem v PH (pomalý hrnec) s minimálním množstvím vody dáme ovařit uzené koleno. Uložíme ho do chladna, spolu s rosolem, který tam vznikne.


    Zobrazit celý recept

  2. Druhý den na rozpuštěném sádle vyškvaříme kostičky slaniny, necháme rozvonět kmín, nové koření a bobkový list. Přidáme nakrájené cibule, až zesklovatí, zasypeme lžící cukru a necháme zkarameliozovat. Na cibulový základ dáme mletou papriku, mouku a zlehka osmažíme. Zalijeme vodou, povaříme, osolíme, přidáme ztuhlý rosol z ovařeného kolena, chilli papričky, na drobné kostičky nakrájené brambory a necháme vařit.

  3. Ze sáčku zelí „vyždímeme“ nálev, ale zelí neproplachujeme. Na prkýnku ho překrájíme na menší části, aby při jídle neviselo ze lžíce. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme pokrájené zelí a chvíli povaříme. Vložíme nakrájené maso. Kůži tam nedávám, ne každý ji má rád. Nakonec zalijeme smetanou, necháme přejít varem, odstavíme a dochutíme.

Poznámka od kuchařky

Této zelňačky je z uvedených surovin 6 l hrnec. Vím, že zelňačku vaří každý tu svoji, oblíbenou, ale stejně jako jsem několik let ladila bramborový salát, tak podobně jsem postupovala i u této polévky, dokud jsem nebyla spokojená s její chutí. Protože ne vždy je k dispozici uzené koleno nebo žebra, lze nahradit pikantními klobásami. Brambory dávám odrůdu B nebo C, které se částečně rozvaří a polévku trochu zahustí. Zelí by mělo v polévce lehce chroupat.

Vařím ji ke spokojenosti celé rodiny, s bratrem děláme výměnný obchod, já zelňačku, on má „vytuněné“ bramboráky. Nechci, aby to vyznělo vychloubačně, ale několik let ke mně jezdila Jituška (hosta). Tak jsem ji taky tuto polévku uvařila a poslala po ní i jejímu manželovi a dostalo se mi pochvaly, že lepší zelňačku v životě nejedl. Ještě dnes mě to při vzpomínce hřeje u aorty,

Třeba si na ní pochutnáte také i vy.

Polévka je nejlepší druhý den, rozleželá, možná i třetí by byla ještě lepší, ale toho se ještě nedočkala 🙂