Rizoto převážně červené

62
- reklama -

Suroviny
dle množství surovin

rýže (nejlépe Basmati, protože krásně voní, vhodná je ale také Paraboiled nebo tzv.Divoká rýže, popř. prostě použijte tu, kterou máte doma)
mrkev (já jsem pouřila karotku, protože prostě miluju tu krásně nasládlou chuť, použijte ale jakoukoli)
paprika (aby bylo do barvy, použila jsem samozřejmě lusk červený)
cibule (kvůli nasládlosti jsem použila červenou, v rizotu je ale výborná i jarní cibulka)
česnek
sůl
pepř
drcený kmín
kuřecí maso nudličky (já jsem použila naložené den předem)
marináda:
hrubá mořská sůl
pepř
olivový olej
tymián
rozmarýn
pokud chcete rizoto více spojit, použijte 1 rozkrájené a oloupané rajče

Postup přípravy receptu

  1. Na másle osmahneme cibulku, plátky česneku, na kousky nakrájenou papriku a mrkev.

  2. Osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme propranou rýži, zalijeme vodou (lepší kuřecím vývarem nebo půl na půl voda s vývarem, jenom voda ale taky jde) a necháme na velmi mírném plameni vařit.

  3. Několikrát znovu dolijeme vodou a promícháme. Když rýže změkne, můžeme podávat.

Poznámka od kuchařky

Italské rizoto bývá jakoby mazlavé, proto se voda dolívá několikrát.

Rizoto je celkem fajn se sýrem, nejlepší je s parmazánem, některým ale chvilku trvá, než si na jeho chuť zvyknou, použít tedy můžete jakýkoli sýr na strouhání. (V Albertu prodávají bílý sýr v plastovém obalu s názvem Čerstvý sýr. Dá se skvěle drobit, vlastně drobení je skoro to jediné, co se s ním dá dělat, do tohoto rizota je výborný.)

Pro oživení barvy můžete použít pár hrášků.