
Suroviny
dle množství surovin
- rýže (nejlépe Basmati, protože krásně voní, vhodná je ale také Paraboiled nebo tzv.Divoká rýže, popř. prostě použijte tu, kterou máte doma)
- mrkev (já jsem pouřila karotku, protože prostě miluju tu krásně nasládlou chuť, použijte ale jakoukoli)
- paprika (aby bylo do barvy, použila jsem samozřejmě lusk červený)
- cibule (kvůli nasládlosti jsem použila červenou, v rizotu je ale výborná i jarní cibulka)
- česnek
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- kuřecí maso nudličky (já jsem použila naložené den předem)
- marináda:
- hrubá mořská sůl
- pepř
- olivový olej
- tymián
- rozmarýn
- pokud chcete rizoto více spojit, použijte 1 rozkrájené a oloupané rajče
Postup přípravy receptu
-
Na másle osmahneme cibulku, plátky česneku, na kousky nakrájenou papriku a mrkev.
-
Osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme propranou rýži, zalijeme vodou (lepší kuřecím vývarem nebo půl na půl voda s vývarem, jenom voda ale taky jde) a necháme na velmi mírném plameni vařit.
-
Několikrát znovu dolijeme vodou a promícháme. Když rýže změkne, můžeme podávat.
Poznámka od kuchařky
Italské rizoto bývá jakoby mazlavé, proto se voda dolívá několikrát.
Rizoto je celkem fajn se sýrem, nejlepší je s parmazánem, některým ale chvilku trvá, než si na jeho chuť zvyknou, použít tedy můžete jakýkoli sýr na strouhání. (V Albertu prodávají bílý sýr v plastovém obalu s názvem Čerstvý sýr. Dá se skvěle drobit, vlastně drobení je skoro to jediné, co se s ním dá dělat, do tohoto rizota je výborný.)
Pro oživení barvy můžete použít pár hrášků.