Suroviny
6 porcí
- 40 g máslo
- 50 g hovězí morek
- 1 cibule
- 400 g kulatá rýže (carnaroli, vialone nano)
- 150 ml suché bílé víno
- 1 l silný hovězí vývar
- šafrán
- 60 g sýr Grana Padano
- 40 g máslo (studené)
Postup přípravy receptu
-
NESOLIT!
-
V širším, těžkém kastrole na másle a morku zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli.
-
Přidáme suchou (nepranou) rýži a necháme ji zesklovatět (3-5 minut)
-
Přilijeme víno a necháme ho vyvařit
-
Přilijeme asi ¼ l HORKÉHO vývaru, snížíme plamen a mícháme.
-
Až se vývar „ztratí“, přidáme naběračku (menší než 1 dl) dalšího vývaru a mícháme.
-
Teprve až se vývar znovu ztratí přidáme další naběračku vývaru s rozmíchaným šafránem (toho tolik, aby jídlo bylo žluté)
-
MÍCHÁME a MÍCHÁME, postupně po naběračkách přidáváme další vývar, až ho všechen zpracujeme.
-
Do 20 minut (záleží na podmínkách, ale +/- 2 minuty to vychází) by risotto mělo být krémové, ale rýže all dente.
-
Přidáme strouhaný sýr a studené máslo (na kostičky krájené).
Krátce, ale intenzivně zamícháme, až se máslo ztratí.Teprve nyní jídlo případně dosolíme, a bez dalšího otálení neseme na tabuli…
Poznámka:
U nás bývá samostatně jako „primi“ nebo např. s Osso buco jako hlavní chod
Link na MOREK viz v Poznámce níže
Používám i běžnou kulatou rýži…
Většinou používám „masox“ : 2 kostky/litr vody
Pokud se vývaru v závěru vaření nedostává, tak použijeme k podlití horkou vodu
Lze použít i parmazán
Morek lze vynechat…
Šafrán lze vynechat…
Víno vynechat nelze!MÍCHÁNÍ vynechat nelze!!!
Poznámka od kuchařky
MOREK http://www.toprecepty.cz/recept/41403-morek—suro…
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…