Suroviny
- 300 g rýže carnaroli, arborio…
- 1 menší červená cibule
- 2 řapíky celeru
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 dl bílého vína
- 6 listů kapusty
- 150 g pancetty či slaniny vcelku
- kus pecorina
- 1 lžíce másla
- olivový olej
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Do většího hrnce kápněte 2 lžíce olivového oleje a postavte ho na mírný oheň. Nasekejte nadrobno červenou cibuli, řapíky celeru a v hrnci vše lehce restujte. Přisypte rýži, chvilku ji na plameni promíchejte se zeleninou a pak přilijte bílé víno. Až se po pár minutách odpaří alkohol, začněte ihned přilévat vývar. Lehce osolte a pozvolna rýži za postupného dolévání vývaru vařte 17 minut.
-
V době probublávání rýže oloupejte z kapusty několik listů, opláchněte je od zbylé hlíny, osušte je a nakrájejte na proužky. Slaninu pokrájenou na kostičky začněte opékat na rozpálené pánvi. Po chvíli opékání k ní přidejte kapustu a restujte přibližně dalších 5 minut.
-
Až bude rýže téměř na al dente, přidejte k ní lžíci másla a kapustu se slaninou. Promíchejte, přidejte špetku čerstvě namletého pepře a přistrouhejte do rizota nastrouhané pecorino. Hotové rizoto naservírujte, zakápněte ho olivovým olejem, navrch přidejte extra opečený kousek slaniny a máte senza oběd ve venkovském stylu.
Poznámka od kuchařky
Je to rizoto Hakunšáben (Hakula ma tá ta – nebo něco takovýho…)
Toto sem neznala, i když sem jedla dost exotických věcí ve svým životě