Řízky z uzeného hovězího jazyka

330
- reklama -

Suroviny

Ingredience:
uzený hovězí jazyk (velikost podle počtu strávníků – já měla cca 700 g)
nové koření
10 kuliček černého pepře
8 kuliček nového koření
2 kusy bobkového listu
3 stroužky česneku
sůl (opatrně, jazyk je jako každé uzené dost slané)
olej na smažení a klasický trojobal
hladká mouka
vejce
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Postup:
    Jazyk opláchneme a dáme vařit do studené vody a přidáme veškeré koření – maso musí být úplně zakryté a ještě asi 2 cm přesahovat. Vaříme do měkka – rvá to asi 1 hodinu, můžeme ale použít tlakový hrnec, tam je to o polovinu času rychlejší.

  2. Uvařený jazyk prudce zchladíme studenou vodou – půjde lépe oloupat, a necháme vystydnout.

  3. Hrubou kůži z něj stáhneme. Nakrájíme plátky asi 1,5 cm silné.

  4. Plátky obalujeme v hladké mouce, osoleném vejci a strouhance. Opékáme na rozpáleném oleji do zlatova.
    Jako příloha je ideální bramborová kaše s kyselou okurkou.

Poznámka od kuchařky

Pozn.: Recept mám už dlouho ve své sbírce, jen jsem nevěřila, že to může být opravdu tak křehounké a i dobré, z vývaru lze velmi dobře uvařit polévku.