Suroviny
- 1200 g hovězí kližky vcelku
- Na marinádu:
- 200 ml podmáslí
- 1 lžička mletého zázvoru
- 2 lžičky granulovaného česneku
- 1 lžíce nasekaných lístků libečku
- Na obalení:
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- Na smažení:
- 2 lžíce oleje
- 2 cm silný plátek másla
- Dále:
- 3 větší brambory
- 3 cm silný plátek másla
- sůl
- celý kmín
- nakrájené lístky petrželky
Postup přípravy receptu
-
Z hovězí kližky vyřízneme středový tvar (váleček) a ten nakrájíme na plátky. Ty z obou stran naklepeme a naložíme do marinády. V lednici necháme uležet do druhého dne.
-
Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtiny, vložíme do nádoby pomalého hrnce (dále jen PH), osolíme a posypeme kmínem.
-
Plátky masa vyjmeme z marinády, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Tento postup zopakujeme ještě jednou. Poté je v pánvi na rozehřátém oleji s máslem prudce osmažíme do zlatavé barvy.
-
Osmažené plátky navrstvíme vedle sebe do PH na brambory, na ně opatrně slijeme tuk z pánve a na maso dáme na tenké plátky nakrájené máslo. Hrnec zakryjeme poklicí, zapneme na II. stupeň a necháme pracovat 4 hodiny.
Jídlo na talíři posypeme petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Podařilo se mi nakrájet 8 menších plátků na řízky. Zbytek masa jsem použila na vývar.