Suroviny
2 porce
- Těstíčko:
- 1 větší rozšlehané vejce
- 50 ml mléka
- 50 g hladké mouky
- 100 g šunky, dušené nebo uzené
- sůl
- pepř mletý
- Dále:
- 2 silnější řízky z karé nebo kýty, kuřecí…
- hladká mouka
- olej na smažení
- 2 plátky šunky a sýru dle chuti
Postup přípravy receptu
-
Těstíčko: vejce vyšleháme se solí a pepřem, přilijeme mléko, přisypeme mouku a vymícháme hladké těstíčko, do kterého přisypeme drobně pokrájenou šunku. Těstíčko dle vlastní chuti můžeme navíc dochutit paprikou, kari kořením, drceným kmínem, bylinkami, rozetřeným česnekem…
-
Větší řízky, například z karé, opatrně prokrojíme, ale nedokrojíme. Do vytvořené kapsy vložíme plátek libovolného sýru obaleného v šunce (já dal Nivu), kraje řízku k sobě sklepneme paličkou na maso, aby lépe držely. Osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.
-
Takto připravené řízky obalíme v připraveném těstíčku a ihned smažíme v pánvi s rozehřátým olejem či sádlem. Nesmažíme příliš zprudka, aby se dobře propekly.
-
Podáváme s bramborovou nebo zeleninovou přílohou.
-
Řízky není nutné plnit. Připravit je můžeme i bez naplnění, pouze naklepané, osolené a opepřené.
Poznámka od kuchařky
Vynikající jsou i za studena s chlebem nebo zeleninou.