
Suroviny
- cca 5 plátků chleba (nejlépe Šumava)
- hladká mouka
- rozšlehaná vejce
- cca 1 kg vepřového, drůbežího, králičího masa
- sůl
- pepř mletý
- hořčice plnotučná, pikant, dijonská…
- česnek sušený nebo česnekové pasta
- chilli pasta, chilli vločky,
- olej nebo sádlo na smažení
Postup přípravy receptu
-
Maso vybereme dle vlastní chuti, pokrájíme na plátky, nejlépe o velikosti dlaně, naklepeme a po stranách nakrájíme, aby se při smažení nekroutily.
-
Řízky osolíme, opepříme a dále můžeme dochutit tak, že je zlehka potřeme z obou stran dle vlastní chuti česnekovou pastou, hořčicí… a ochutit můžeme i sladkou paprikou, sušeným česnekem, chilli…
-
Starší plátky chleba, které před rozmixováním necháme zlehka okorat, rozmixujeme na strouhanku. Kůrku neodstraňujeme.
-
Připravené řízečky obalíme klasicky nejprve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích a následně v chlebové strouhance.
-
Smažíme v rozpáleném oleji nebo na sádle z obou stran dozlatova a dokřupava.
-
Podáváme s bramborem, kaší, chlebem, zeleninovým salátem…
Poznámka od kuchařky
Řízečky můžeme připravit i jako rychlé občerstvení k pivu nebo vínu, jsou vhodné například i na Silvestra, kdy chlebíčků a jednohubek máme dost…









