Suroviny
4 porce
- 500 g jedlých kaštanů
- 320 g kulatozrnné rýže
- 1 šalotka
- olivový olej
- parmezán
- máslo
- zeleninový vývar (asi 3/4 l)
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky: rozmarýn a šalvěj
- 1,5 dl bílého vína
- kůra z 1/2 pomeranče – jen oranžová vrstvička
Postup přípravy receptu
-
Kaštany nakrojíme do kříže a v troubě vyhřáté na 200°C pečeme asi 20-25 minut. Horké oloupeme a nasekáme na větší kousky.
-
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou šalotku, přidáme nepropláchnutou rýži a společně opečeme, až je rýže sklovitá. Osolíme (rozumně, vývar je slaný) a opepříme, zalijeme vínem a necháme prudce odpařit.
-
Pak postupně mícháme a přidáváme po částech horký vývar, necháme vsáknout atd. Do hotové rýže vmícháme nasekané kaštany, nasekaný rozmarýn, strouhaný parmezán a nastrouhanou pomerančovou kůru. Necháme prohřát a spojit chutě.
-
Na másle usmažíme šalvějové lístky dokřupava. Máslo z opékání vmícháme do risotta. Na talíři zdobíme risotto šalvějí a poprášíme parmezánem.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: některý z italských webů o vaření.