Risotto s pečenými kaštany

40
- reklama -

Suroviny
4 porce

500 g jedlých kaštanů
320 g kulatozrnné rýže
1 šalotka
olivový olej
parmezán
máslo
zeleninový vývar (asi 3/4 l)
sůl, pepř
čerstvé bylinky: rozmarýn a šalvěj
1,5 dl bílého vína
kůra z 1/2 pomeranče – jen oranžová vrstvička

Postup přípravy receptu

  1. Kaštany nakrojíme do kříže a v troubě vyhřáté na 200°C pečeme asi 20-25 minut. Horké oloupeme a nasekáme na větší kousky.


    Zobrazit celý recept

  2. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou šalotku, přidáme nepropláchnutou rýži a společně opečeme, až je rýže sklovitá. Osolíme (rozumně, vývar je slaný) a opepříme, zalijeme vínem a necháme prudce odpařit.

  3. Pak postupně mícháme a přidáváme po částech horký vývar, necháme vsáknout atd. Do hotové rýže vmícháme nasekané kaštany, nasekaný rozmarýn, strouhaný parmezán a nastrouhanou pomerančovou kůru. Necháme prohřát a spojit chutě.

  4. Na másle usmažíme šalvějové lístky dokřupava. Máslo z opékání vmícháme do risotta. Na talíři zdobíme risotto šalvějí a poprášíme parmezánem.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: některý z italských webů o vaření.