
Suroviny
15 porcí
- 1/2 kg bílých fazolí
- 2 cibule
- 6 mrkví
- 4 řapíky celeru
- 1/4 kapusty
- 4-5 stroužků česneku
- 5 velkých rajčat nebo 1 konzerva loupaných v zimě
- petrželka
- bazalka
- saturejka
- sůl
- kousek Parmezánu
- zeleninový vývar (kuřecí nebo hovězí)
- starší chléb
- olivový olej
Postup přípravy receptu
-
Fazole důkladně propláchněte, vložte do velkého hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, odstavte a nechte několik hodin stát. Pak dolijte vodu, přidejte saturejku a vařte na mírném plameni, dokud fazole téměř nezměknou. V této fázi je nutno vaření hlídat – jakmile jsou fazole měkké, rychle se rozvaří a měli byste z toho kaši. Než se fazole uvaří, nakrájejte očištěnou zeleninu na kostky a nasekejte petrželku a bazalku.
-
Na větší pánvi na oleji poduste cibuli a mrkev, po několika minutách přidejte celer, pak mangold a česnek. Nechte 10 minut dusit, pak přidejte rajčata, skrojek parmezánu a scezené fazole. Zalijte připraveným vývarem a pod pokličkou zhruba hodinu zvolna vařte, aby se všechny chutě dokonale promísily. Nakonec přidejte chléb nakrájený na větší kostky a nechte několik hodin odležet. Hotovou polévku doplňte bylinkami, znovu přihřejte a na talířích posypte parmazánem. Na stole si každý svou porci ještě může zakápnout dobrým olivovým olejem.
Poznámka od kuchařky
1) změklý skrojek parmazánu je zvláštní odměnou kuchaři 😉
2) do polévky lze podle chuti přidat zbylé těstoviny, zelené fazolky, hrášek, vypečenou pancettu nebo vařené brambory.
3) Italové používají kapustu Cavolo nero:
http://www.flickr.com/photos/guess1958/4272719488/
Překlad názvu – „převařená“ nebo „znovu vařená“ symbolizuje tuto hustou, sytou, ale výbornou polévku. Dělám ji vždy pro partu kamarádů, pokud chcete menší množství, úměrně tomu přizpůsobte ingredience. Ale dá se ohřívat několik dní znovu a znovu 😉









