Rib eye steak s omáčkou z pečeného česneku (medium – medium rare)

55
- reklama -

Suroviny

vysoký hovězí roštěnec (upravený na steaky cca 2-3 cm vysoké)
1 palice česneku
pár lístků šalvěje
nakládaný zelený pepř (kdo nemá rád, lze vynechat)
kousek másla (na potření steaku)
cca 150 ml smetany na vaření
hrubozrnná sůl
mletý pepř (čerstvě)

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve dáme péci v alobalu neloupanou palici česneku, kterou zakápneme troškou oleje. Trvá to při teplotě 220°C asi 40 minut. Nejlépe je upéci česnek do zásoby, pokud něco pečeme v troubě, vymačkat poté ze slupek a zamrazit.


    Zobrazit celý recept

  2. Steaky musí mít pokojovou teplotu. Můžeme je zpevnit po obvodu provázkem, aby nám hezky držely tvar a rovnoměrně se upekly. Těsně před pečením je posypeme hrubozrnnou solí a pepřem z mlýnku.
    Pánev se silným dnem dobře rozpálíme (já peču na sucho, můžete ale steaky lehce potřít olejem) a steaky pečeme z jedné strany cca 4 minuty a jakmile se nahoře objeví krůpěje krve, otočíme. Druhou stranu pečeme již o trochu kratší dobu. Pokud chceme připravit steak medium, mělo by maso při stlačení klást odpor jako dlaň pod palcem.

  3. Steaky vyjmeme na připravený alobal, potřeme je z obou stran lehce máslem a zabalíme do alobalu, aby se všechny chuti prolnuly.

  4. Mezitím připravíme omáčku. Na pánvi rozpustíme máslo, vymačkáme do něj upečený česnek ze slupek, přihodíme pár lístků šalvěje, rozmícháme a přilijeme trochu vody nebo vývaru ( cca 2 lžíce). Poté vlijeme smetanu a vsypeme zelený pepř. Provaříme do požadované konzistence a dochutíme solí.

Poznámka od kuchařky

Čas pečení musíte vždy přizpůsobit výšce masa.

Pro ty, kteří začínají se steaky, je ve fotopostupu i jak vypadá vysoký roštěnec a steak z něho. (nechci samozřejmě poučovat zkušené kuchaře a kuchařky, ale třeba se to bude někomu hodit :-))

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/