
Suroviny
- 225 g hladké mouky
- 125 g másla
- 75 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1 PL zakysané smetany
- Poleva:
- 2 bílky
- 75 g moučkového cukru
- 75 g mletých vlašských ořechů
- ——–
- vypeckované švestky (višně, třešně)
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce mletého máku
Postup přípravy receptu
-
Ovoce (lépe kompotované) dáme vykapat do cedníku. Pak smícháme suroviny na křehké těsto, zpracované dáme do chladničky odpočinout minimálně na půl hodiny.
-
Zapneme troubu na 160 st. Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme na obdélník veliký cca 18×25 cm. Na okraje delších stran nasypeme proužek cukru, proužek máku a uložíme okapané ovoce. Pak těsto i s ovocem zarolujeme dvakrát směrem ke středu proti sobě. Stejně tak uděláme závin i z druhé poloviny těsta a přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem.
-
Bílky se špetkou soli ušleháme dotuha, zašleháme cukr a pomalu vmícháme i nastrouhané ořechy. Ořechovým sněhem potřeme obě rolády a dáme péci asi na 20-25 minut, až sníh zezlátne.
-
Upečený závin necháme vychladnout a opatrně rozkrájíme.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: nějaké stránky (už nevím jaké) na netu – upraveno