Suroviny
Plech 29/21 cm
- Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce mléka
- špetka soli
- Náplň:
- 500 g vyloupaných švestek
- 1 vanilkový cukr
- 2 – 3 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
- 250 g tvarohu
- 100 g zakysané smetany
- 1 vejce
- 2 lžíce vanilkového pudingu
- 1 vanilkový cukr
- 2 – 3 lžíce cukru
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí, přidáme máslo, cukr, vejce, mléko a vypracujeme těsto. Dáme odležet do lednice.
-
Švestky nakrájíme na menší kousky, dáme do kastrůlku, přidáme oba cukry a skořici. Na menším plameni chvilku dusíme, asi 5 – 10 min. Podle toho jak zralé máme švestky, aby nebyly úplně rozvařené. Dáme vychladit.
Tvaroh, zakysanou smetanu, puding, cukry a vejce vyšleháme. Přimícháme vychladlé švestky a podle chuti můžeme dosladit. -
Těsto si rozdělíme na poloviny, jednu vyválme a dáme na vymazaný plech, na to rozetřeme náplň a zakryjeme druhým vyváleným těstem. Pečeme při 170°C přibližně 50 min. Když nám těsto zvrchu moc tmavne, přikryjeme alobalem.
Poznámka od kuchařky
Řezy chutnají ještě lépe, když je necháte uležet do druhého dne. Ovšem, když to vydržíte, mě se to moc nedaří.