
Suroviny
jeden plech
- Těsto:
- 5 vajec
- 200 g pískového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 3 lžíce horké vody
- Krém:
- 1 karamelové Salko
- 500 g tvarohu
- 250 g másla
- A ještě:
- marmeládu rybízovou
- cca 1,5 balíčku dětských piškotů
- 100 ml rumu
- 100 ml vody
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si piškotové těsto: Žloutky ušleháme s cukrem a vodou do husté pěny. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přesejeme přes sítko. Do sněhu opatrně vmícháme žloutkovou pěnu a nakonec zlehka přimícháme mouku s práškem do pečiva.
-
Na plech si připravíme pečící papír a těsto na něj rovnoměrně rozetřeme. Opatrně vložíme do trouby, kterou jsme si předtím rozehřáli na 200°C. Pečeme cca 15-20 minut.
-
Upečený piškot opatrně vytáhneme z trouby a dáme chladit na mřížku.
Krém: Máslo necháme povolit při pokojové teplotě a společně s tvarohem a karamelovým Salkem vyšleháme do hladkého krému.
-
Na chladný piškot rozetřeme marmeládu (libovolnou) a nešetříme. Piškoty namáčíme do rumové lázně (voda + rum) a klademe jeden vedle druhého na upečený piškotový plát, pomazaný marmeládou. Na piškoty navrstvíme a hezky rozetřeme tvarohový karamel.
-
Polijeme čokoládovou polevou.
Poznámka od kuchařky
Inspirovala jsem se všude možně… něco mě přišlo na email, něco jsem našla tady a tak různě…
Je to nezvyklá kombinace karamelu a tvarohu, ale výsledná chuť mě velmi mile překvapila. Tvaroh srazil přílišnou ( pro mě ) sladkost karamelu, aniž by úplně přebil jeho delikátní chuť.
http://www.toprecepty.cz/recept/20161-hebka-husta-…
Dovedla bych si představit, že by se místo vody, určené k ředění rumíku, dala použít silná káva.
A ještě něco: ta poleva od šretíčka..to je, panečku, věc náramně výborná!!!! Jinou už dělat nebudu, je skvělááá!!!
Poleva i srettka…









