
Suroviny
25 porcí
- 5 vajec
- 200 g cukru písek
- 1 vanilkový cukr (nebo backaroma butter- vanille)
- 250 g v slupce uvařených brambor
- 70 g mletých ořechů
- 1 lžíce kakaa
- 50 g strouhanky
- 1 lžíce rumu
- Krém:
- 250 g v slupce uvařených brambor
- 100 g cukru písek
- 50 g mletých ořechů
- 0,5 dl rumu
- 100 g másla
- marmeláda – nejlepší je meruňková
- kokos na posypání (nebo mleté ořechy)
- čokoládová poleva
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve dáme uvařit půl kila brambor a necháme je vychladnout. Vychladlé oloupeme a prolisujeme. U vajíček oddělíme žloutky od bílků. Do žloutků zamícháme cukr a utřeme do pěny. Pomalu přidáme pár kapek Butter- vanille (je silná), ořechy, kakao, rum, strouhanku a polovinu prolisovaných brambor, vše ručně smícháme.
-
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a pomalu vmícháme do těsta. Připravíme plech – já vymastím sádlem a posypu polohrubou moukou (nebo dáme na pečící papír). Těsto jemně rozetřeme na plech. Dám péct do vyhřáté trouby. Pečeme na 170 st. přibližně 25-30 min.
-
Těsto se peče a tak pomalu umícháme máslo s cukrem. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Přidáme ořechy, rum a pomalu přidáváme druhou polovinu prolisovaných brambor.
-
Po upečení těsto dáme vychladnout. Vychladlé pak překrojíme na tři stejné díly. Jednotlivé díly jemně natřeme marmeládou a krémem. Navrch potřeme čokoládou. Strany potřeme také krémem a posypeme kokosem.
Poznámka od kuchařky
Řezy jsou moc dobré a nikdo mi nevěřil, že jsou v nich brambory 🙂