Řezy od otecka z brambor

72
- reklama -

Suroviny
25 porcí

5 vajec
200 g cukru písek
1 vanilkový cukr (nebo backaroma butter- vanille)
250 g v slupce uvařených brambor
70 g mletých ořechů
1 lžíce kakaa
50 g strouhanky
1 lžíce rumu
Krém:
250 g v slupce uvařených brambor
100 g cukru písek
50 g mletých ořechů
0,5 dl rumu
100 g másla
marmeláda – nejlepší je meruňková
kokos na posypání (nebo mleté ořechy)
čokoládová poleva

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve dáme uvařit půl kila brambor a necháme je vychladnout. Vychladlé oloupeme a prolisujeme. U vajíček oddělíme žloutky od bílků. Do žloutků zamícháme cukr a utřeme do pěny. Pomalu přidáme pár kapek Butter- vanille (je silná), ořechy, kakao, rum, strouhanku a polovinu prolisovaných brambor, vše ručně smícháme.

  2. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a pomalu vmícháme do těsta. Připravíme plech – já vymastím sádlem a posypu polohrubou moukou (nebo dáme na pečící papír). Těsto jemně rozetřeme na plech. Dám péct do vyhřáté trouby. Pečeme na 170 st. přibližně 25-30 min.

  3. Těsto se peče a tak pomalu umícháme máslo s cukrem. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Přidáme ořechy, rum a pomalu přidáváme druhou polovinu prolisovaných brambor.

  4. Po upečení těsto dáme vychladnout. Vychladlé pak překrojíme na tři stejné díly. Jednotlivé díly jemně natřeme marmeládou a krémem. Navrch potřeme čokoládou. Strany potřeme také krémem a posypeme kokosem.

Poznámka od kuchařky

Řezy jsou moc dobré a nikdo mi nevěřil, že jsou v nich brambory 🙂