
Suroviny
- Tmavé těsto :
- 350 g polohrubé mouky
- 120 g moučkového cukru
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 120 g másla nebo hery
- 1 vejce
- 5 lžic vlažné vody
- světlé těsto :
- 3 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 100 ml oleje
- 5 lžic vlažné vody
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- špetka soli
- náplň:
- 4-5 jablek
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička skořice
Postup přípravy receptu
-
Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, kakaem a vyhloubíme důlek. Dokola rozmístíme na kousky nakrájené máslo, do důlku rozklepneme vejce a přidáme vodu.
-
Zpracujeme hladké těsto.
-
Rozválíme je a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení (nebo vymazaný a vysypaný moukou).
-
Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a rozprostřeme na těsto na plechu. Posypeme je vanilkovým cukrem a skořicí.
-
V jedné misce ušleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli.
-
V druhé misce ušleháme žloutky s cukrem do husté pěny. Postupně zašleháme olej (přiléváme tenkým pramínkem) a vodu.
-
Nakonec zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh.
-
Těsto opatrně rozetřeme na jablka.
-
Pečeme při 190°C asi 20 minut do zrůžovění povrchu.
-
Vychladlé lehce posypeme moučkovým cukrem.