Retrosušenky pasiáns

183
- reklama -

Suroviny

2 bílky
pár kapek citronu
špetka soli
3 lžíce krupicového cukru
1 lžička kvalitní instantní kávy
1/2 lžičky kakaa
6 lžic vody
3 mírně navršené lžíce hladké mouky
špetka jedlé sody

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve svaříte cukr s kávou a kakaem v trošce vody na hustý sirup. Bílky se špetkou soli a citronem vyšleháte na tuhý sníh, sirup přihřejete a pomalu přilíváte za stálého šlehání do sněhu. Potom lehce zašleháte mouku se špetkou jedlé sody.


    Zobrazit celý recept

  2. Vznikne krémové těstíčko, které pomocí zdobičky na krém podle svých schopností stříkáte na plech, vyložený pečícím papírem. Je potřeba použít ten nejmenší nástavec s malou kulatou dírkou. Tvary by měly být asi 1 cm široké, 0,5 cm vysoké. Z tohoto množství naplníte dva plechy.

  3. Teprve teď zapnete troubu na 130°C, v horkovzdušné můžete péci oba plechy najednou, u normální nevadí, když cukroví „počká“, naopak.

  4. Zhruba po 20 minutách (to se trouba tak akorát zahřeje) pečeme asi 15 minut, musíte trošku kontrolovat. Cukroví z papíru sloupnete až po úplném vychladnutí. Sušenky by měly být tvrdé, křoupavé. Pokud tuto vlastnost vlhkem ztratí, stačí je rozložené strčit na chvíli do trouby, klidně i do mikrovlnky

Poznámka od kuchařky

Snažila jsem se najít trochu odpovídající recept na toto retrocukroví, nepovedlo se mi to. Tak jsem zkombinovala a zjednodušila všechny poznatky, které se mi podařilo objevit a pak jsem improvizovala. Manžel poznal, o co mělo jít, dokonce si vzpomněl na název :DD, takže experiment celkem vyšel