![Retrosušenky pasiáns_5ff7da59e8797.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/retrosusenky-pasians_5ff7da59d7b64.jpeg)
Suroviny
- 2 bílky
- pár kapek citronu
- špetka soli
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička kvalitní instantní kávy
- 1/2 lžičky kakaa
- 6 lžic vody
- 3 mírně navršené lžíce hladké mouky
- špetka jedlé sody
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve svaříte cukr s kávou a kakaem v trošce vody na hustý sirup. Bílky se špetkou soli a citronem vyšleháte na tuhý sníh, sirup přihřejete a pomalu přilíváte za stálého šlehání do sněhu. Potom lehce zašleháte mouku se špetkou jedlé sody.
-
Vznikne krémové těstíčko, které pomocí zdobičky na krém podle svých schopností stříkáte na plech, vyložený pečícím papírem. Je potřeba použít ten nejmenší nástavec s malou kulatou dírkou. Tvary by měly být asi 1 cm široké, 0,5 cm vysoké. Z tohoto množství naplníte dva plechy.
-
Teprve teď zapnete troubu na 130°C, v horkovzdušné můžete péci oba plechy najednou, u normální nevadí, když cukroví „počká“, naopak.
-
Zhruba po 20 minutách (to se trouba tak akorát zahřeje) pečeme asi 15 minut, musíte trošku kontrolovat. Cukroví z papíru sloupnete až po úplném vychladnutí. Sušenky by měly být tvrdé, křoupavé. Pokud tuto vlastnost vlhkem ztratí, stačí je rozložené strčit na chvíli do trouby, klidně i do mikrovlnky
Poznámka od kuchařky
Snažila jsem se najít trochu odpovídající recept na toto retrocukroví, nepovedlo se mi to. Tak jsem zkombinovala a zjednodušila všechny poznatky, které se mi podařilo objevit a pak jsem improvizovala. Manžel poznal, o co mělo jít, dokonce si vzpomněl na název :DD, takže experiment celkem vyšel