Retrokoláč s kysanou smetanou a povidly

53
- reklama -

Suroviny

Těsto do domácí pekárny:
200 ml mléka
150 ml oleje
1 vejce
5 lžiček cukru
5 lžiček vanilkového cukru
špetka soli
špetka citronové kůry
špetku strouhaného muškátového oříšku
500 g polohrubé mouky
1/2 čerstvého droždí
Náplň:
2 kysané smetany (hustější)
vanilkový cukr na oslazení smetany dle chuti
1 kelímek švestkových povidel
1 vymačkaná střední mandarinka nebo menší pomeranč
skořicový cukr na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Podle surovin šup do pečky a na program těsto. S těstem se dobře dělá. Z vykynutého oddělit třetinu. Větší část rozválet na plech (nevymazávám, dávám silikonovou podložku).


    Zobrazit celý recept

  2. Smíchat kysanou smetanu s cukrem, potřít těsto. Povidla rozmíchat se šťávou z mandarinky, či pomeranče a nanést na smetanu.

  3. Ze zbytku těsta udělat válečky a dát je šikmo. Vše posypat skořicovým cukrem a šup s tím do trouby. Peču tak na 180°C a asi 20-30 minut, podle barvičky.