Suroviny
- domácí bramborový salát
- sýr jaký máme rádi, tenké plátky
- sardelová očka nebo řezy a kapary
- vejce vařená natvrdo
- kousek salátové okurky
- kousek červené papriky
- trochu majonézy na ozdobu
- čerstvá petrželka
- chlebíčková veka
- množství dle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Plátky veky potřeme bramborovým salátem nebo jen našlehaným máslem s troškou hořčice. Polovinu plátků sýra překrájíme na trojúhelníky, druhou polovinu nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle. Na horní část chlebíčku umístíme dva trojúhelníčky sýru stočené do kornoutků. Na zbylou část dáme nastrouhaný sýr. Ozdobíme troškou majonézy, měsíčkem vajíčka, sardelovým očkem. Přidáme kousek papriky, salátovou okurku a petrželku.
-
Na domácí bramborový salát použijeme 10-12 malých brambor vařených ve slupce. Vychladlé oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, 3 vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a nasekáme na jemné kostičky. Očištěnou mrkev a celer nakrájíme na tenké plátky a uvaříme doměkka, vychladlé rozmačkáme vidličkou na drobné kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme velmi jemně, dáme do misky a zalijeme vroucí vodou, ihned scedíme a na sítku propláchneme studenou vodou, necháme okapat. 3 střední nakládané sladkokyselé okurky nakrájíme na jemné kostičky. Vše dáme do větší misky, přidáme 1 lžíci plnotučné hořčice, majonézu, špetku cukru, sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti. Důkladně promícháme a dáme do chladu uležet.