
Suroviny
- Bramborové těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 g vařených brambor
- citronová kůra dle chuti
- sůl – špetka
- 80 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce rumu
- 1 vejce
- cca 180 ml vlažného mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 30 g droždí
- Náplň:
- 1 středně velká cukrová řepa
- cca 250 ml mléka
- 250 g máku mletého
- cukr krupice (dle požadované sladkosti náplně)
- citronová kůra a šťáva( dle chuti)
- rum na namočení rozinek
- větší hrst rozinek
- Dohotovení:
- máslo s rumem na potření
- moučkový cukr na posypání, není nutný
Postup přípravy receptu
-
Náplň: řepu oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do kastrolu, přilijeme mléko a povaříme téměř doměkka s cca třemi lžícemi cukru, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Kdo má rád skořici, může též trošku přidat. Přisypeme mák, přidáme citronovou šťávu, která dodá náplni svěžest a vše společně krátce podusíme. Rozinky předem namočíme v rumu, pokud jsou velké, překrájíme na menší kusy a vmícháme do směsi. Kdo rozinky nerad, prostě je vynechá. Směs necháme zchladnout.
-
Do mísy nasypeme mouku s citronovou kůrou, cukry a solí, promícháme, uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou mléka a necháme vzejít kvásek.
-
Pak přidáme ostatní ingredience (vychladlé brambory nastrouháme najemno) a vymícháme hladké, nelepivé těsto, které necháme v teple pod utěrkou nakynout.
-
Po nakynutí těsto opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které plníme vychladlou náplní, dobře uzavřeme, spojem dolů pokládáme buchtičky – řepánky, do olejem dobře vymazaného pekáčku, těsně vedle sebe.
-
Necháme ještě krátce kynout, pak upečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova a ještě teplé potřeme máslovo-rumovým potěrem, který připravíme smícháním rozpuštěného másla s rumem (postačí lžíce másla v pevném stavu smíchaným s troškou rumu z namočených rozinek).
Kdo rád sladké, před podáváním může řepánky pocukrovat moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Kdo chce, může řepánky skládat na plech, vyloženým pečícím papírem kus od sebe a tím místo řepánkových buchtiček, vytvořit a upéct malé bochánky.