
Suroviny
- 150 g polohrubé mouky
- 350 g hladké mouky
- 3 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- 400 g pískového cukru
- 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 250 g másla
- 1 lžička skořice
- 1/3 KL mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky sody v prášku
- 2 vanilkové cukry
- z 1 pomeranče kůra
- 120 g pomerančové šťávy
- 120 g mléka
- 80 g koňaku
- 200 g ořechů nasekaných nahrubo
- 1 mince a trochu alobalu
Postup přípravy receptu
-
Dáme si předehřát troubu na 170 °C, pečeme bez horkovzduchu. Nebo s horkovzduchem na 160 °C.
-
Máslo si vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme skořici, hřebíček a kůru, chvíli necháme promíchat a pak přidáme po jednom žloutky.
-
Sodu si rozmícháme v pomerančové šťávě a vlijeme. Mouku smícháme s kypřícím práškem, koňak dáme do mléka a na střídačku přidáváme do těsta.
-
Potom přidáme ořechy a nakonec vmícháme vyšlehaný sníh. Dáme do vymazané formy 30-32 cm (já měla o chlup menší), zapíchneme minci obalenou alobalem a pečeme cca 1 hodinu.
Poznámka od kuchařky
Vasilopita – novoroční koláč, do něhož se zapéká mince. Kdo ve svém dílu nalezne schovanou minci, bude mít štěstí v nastávajícím roce. Tento zvyk v Řecku představuje v novoroční době zlatý hřeb společenského života. Přikládám i fotky Vasilopit, které jsem pekla pro Lyceum Řekyň v ČR.