
Suroviny
- 8 baculatých lilků
- 8 malých cibulí
- 6 stroužků česneku
- 5 nastrouhaných rajčat
- petrželka
- sůl
- pepř
- strouhaný sýr na zapečení
Postup přípravy receptu
-
Lilky podélně rozkrojíme a plochou stranu nařízneme do křížů, spodní stranu jen podélně.
-
Opékáme na oleji z obou stran – ne na prudko, lilek musí změknout i vevnitř.
-
Po opečení dáme lilky na papír, aby vypustily co nejvíc oleje.
-
Všechny suroviny nakrájíme na drobno a v trošce oleje (po opékání lilků) osmahneme cibuli a česnek, přidáme rajčata, sůl a pepř. Dusíme asi tak 15 min., nakonec přidáme petrželku a stáhneme z plotny.
-
Lilky naskládáme na plech, lžící rozmáčkneme dužinu a naplníme připravenou směsí.
-
Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě při 190°C asi 30 minut, posypeme sýrem a zapékáme ještě asi 15 minut.
Poznámka od kuchařky
Je to pro ty, kteří milují cibuli a česnek. Prohledala jsem tu recepty a nic takového jsem nenašla. Jestli tu něco takového už je, tak se moc omlouvám. Je to turecké jídlo, které je moc oblíbené v Řecku.