
Suroviny
4-6 porcí
- 1-1,5 kg hovězí kližky
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- dále
- 1 kg cibule /z toho10 malých cibulek
- 2-3 lžíce olivového oleje
- 100 ml červeného vína
- 2 lžíce vinného červeného octa
- 1 lžíce medu nebo sirupu
- 1 ks celé skořice
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 5 hřebíčků
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 větvička čerstvého rozmarýnu
- 400 g konzerva sekaných rajčat
- 1-2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Očištěné maso nakrájíme na kostky asi 2x větší, než na běžný guláš. Dáme do uzavíratelné misky, promícháme s rozmačkaným česnekem a olivovým olejem a necháme uzavřené v lednici alespoň 1 hodinu, ale klidně i přes noc.
-
Zapneme troubu na 170° C spodek/vršek.
Malé cibulky oloupeme a necháme vcelku, velké nasekáme nahrubo. Na 2 lžících olivového oleje nejprve orestujeme doměkka malé cibulky a když změknou, vyndáme je stranou. Pak orestujeme ostatní cibuli.
Přidáme maso a opečeme ze všech stran. Přendáme do nádoby s poklicí, určené do trouby (lze do PH, ale používám nádobí z krystalického polymeru). -
Smícháme víno, ocet, med, sůl a všechno koření (kuličky dávám do čajového sítka nebo sáčku) a promícháme s masem s cibulí. Cibulky necháme ještě stranou. Přidáme protlak a konzervu rajčat, dáme do předehřáté trouby na cca 90 minut. Zkusíme, zda je maso měkké, a pokud je třeba, ještě necháme na dalších 30 -45 minut v troubě.
-
Když je maso krásně měkké, vyndáme rozmarýn, bobkové listy a skořici (kuličky koření v čajovém sítku) a vložíme malé cibulky, dle potřeby přisolíme a opepříme. Necháme prohřát a podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.
Poznámka od kuchařky
Původně se dělal tento guláš z králičího masa, až později se začal v Řecku dělat z hovězího. Obojí je moc dobré. Výhodou toho z trouby je, že si ho nejméně 90 minut nemusíme všímat a vůbec troubu neotvíráme.