
Suroviny
- Na gyros:
- 500 g vepřového masa (panenka, palce, popř. kýta)
- koření:
- oregáno
- tymián
- rozmarýn
- paprika mletá
- chilli
- špetka římského kmínu
- sušený česnek
- cibule
- (nebo zakoupená kořenící směs Gyros)
- 1 lžíce oleje (+ na pečení)
- sůl
- Na tzatziki:
- 1/2 salátové okurky
- 250 g řeckého jogurtu
- kopr (čerstvý)
- pár lístků máty
- 1-2 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- olivový olej
- Na řecký salát:
- salátová okurka
- rajčata
- červená paprika (nebo zelená)
- červená cibule
- Feta (sýr)
- sušené oregáno
- vinný ocet
- olivový olej
- Na arabskou pitu:
- 2 hrnky (250ml) hladké mouky
- 1 hrnek vody (necelý, vlažná)
- trochu cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička sušeného droždí (nebo cca 10g čerstvého)
Postup přípravy receptu
-
Gyros: Maso nakrájíme na nudličky, promícháme s kořením, olejem a solí. Necháme uležet několik hodin nebo přes noc. Poté nudličky zprudka opečeme na pánvi s olejem dohněda.
-
Tzatziki:
Okurku oloupeme a nahrubo nastrouháme do cedníku, trochu osolíme a necháme chvilku odkapávat. Pak ji vyždímáme v dlaních. Smícháme s jogurtem, rozdrceným česnekem, posekaným koprem a mátou, osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme trochu olivového oleje, získáme tím krémovější konzistenci. -
Řecký salát: Zeleninu nakrájíme na kousky, cibuli na plátky. Promícháme, naservírujeme na mísu a navrch položíme sýr feta. Polijeme olivovým olejem a posypeme sušeným oregánem. Můžeme doplnit olivami. Každý si salát okyselí vinným octem dle potřeby.
-
Na pitu: Do prosáté mouky vsypeme droždí, cukr, sůl a postupně zapracováváme vlažnou vodu. Nejlepší bude když necháte pracovat robota nebo domácí pekárnu. Těsto by se mělo hníst cca 10 minut, což je ručně trochu namáhavé.
-
Poté těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Těsto vyjmeme, propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme placku tenkou cca 4mm a necháme ještě 10 minut odpočívat.
-
Pečeme nasucho v troubě rozpálené na 220C na nejnižším patře trouby. Z jedné strany pečeme asi 4 minuty, placka se nafoukne a pak ji obrátíme a pečeme už asi jenom jednu minutu . Placky pokládáme na sebe, necháme vychladnout, po vychladnutí budou měkké a vláčné.
Poznámka od kuchařky
Řekové používají ke gyrosu pitu z velmi podobného těsta, ale přidávají do něj olivový olej.
Fotopostupy ke všem těmto receptům a ostatní moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/









