Řecké křupavé zelí – skvělé

427
- reklama -

Suroviny

1 hlávka zelí /cca 3 kg/
10 žlutých paprik /cca 1 kg/
3 červené papriky – na barvu
2 -3 lžíce olivového oleje – čím kvalitnější, tím určitě lepší
5 česneků nakrájených na kolečka
Nálev:
1 l vody z vaření zelí a papriky
3 dl 8% octu
2 velké lžíce cukru
2 velké lžíce soli
1 lžíce hořčičného semínka
20 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
2 krájené chilli papričky
3 lžíce Sweet chilli sauce – vietnamského (moje vylepšení chuti)-nemusíte ho dávat
3 lžíce balsamico octa

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájené zelí dáme do velkého hrnce a spaříme 2 l horké vody. Přivedeme k varu na 1 minutu a hned z vody vytáhneme sítkem do misky.
    Do té samé vody vložíme papriky a vaříme 10 min, až paprika lehce změkne. Opět vytáhneme sítkem do misky.

  2. Zelí a pariky ještě horké spolu smícháme v jedné misce, přidáme nakrájený česnek, olivový olej, promícháme a za tepla je pěchujeme do čistých sklenic.

  3. Z horké vody, která zůstane v hrnci, cca 1 l, uděláme nálev dle výše uvedených surovin. Povaříme 10 minut. Chuť nálevu musí být ostrá, slaná a lehce sladká. Do každé sklenice se vejde tak 1 naběračka nálevu.

  4. Napěchované sklenice zaléváme horkým vroucím nálevem, počkáme 2-3 minuty, až nálev projde na dno sklenice, dolijeme doplna a zavíčkujeme. Necháme vychladnout, víčka se sama zatáhnou.

Poznámka od kuchařky

Skvělý řecký recept, k vínu i pivku chutná skvěle a každá návštěva ho ocení.

Už druhý den můžete 1 sklenici ochutnat. Doporučuji nechat ležet 14 dní až 1 rok, ale nikdy nevydrží!!!

Všem milovníkům pikantních delikates přeji dobrou chuť.