Suroviny
4-6 porcí
- 1 balení řapíkatého celeru
- 2 větší cibule
- 500-700 g mrkve
- 400 g brambor
- 50 g másla
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Veškeré suroviny nakrájíme na menší kousky, řapíkatý celer tak na 1 cm (nemusíme ho podélně krájet), velkou mrkev rozpůlíme napůl a krájíme na plátky 0,5 cm nebo menší mrkev na kolečka 0,5 cm.
-
Brambory krájíme na kostičky cca 1,5 x 1,5 cm. Cibuli překrojíme napůl a pak krájíme po 0,5 cm proužcích, které oddělíme.
-
Připravíme si hlubší plech, všechny suroviny vysypeme na plech, nic nevymazáváme, osolíme, vše dokonale promícháme.
-
Navrch naklademe na plátky nakrájené máslo, kdo nemá rád, může použít za studena lisovaný olej (dýňový, vlašský, arašídový nebo lískový ořech).
-
Vše podlijeme trochou vody (může být i vývar), přikryjeme alobalem a dáme péct do trouby na cca 60 minut. Občas promícháme, pokud se vypaří voda, podlijeme.
-
Pečeme asi 60 minut, ale někdy i déle, vše musí být měkké a vláčné, všechny chutě propojené. Na poslední minuty se může alobal odstranit.
Poznámka od kuchařky
Tyto, mnou vymyšlené řecké brambory, mají u naší rodiny velkou oblibu. Mohou se jíst jak samotné, tak i jako příloha k minutkám, jak z drůbežího masa, tak vepřového, či hovězího. O můj recept jsem se rozhodla podělit s ostatními, protože jsem na řapíkatý celer hledala inspiraci a opět nenašla. 🙂
Fotky dodám.