Řecké brambory s řapíkatým celerem

56
- reklama -

Suroviny
4-6 porcí

1 balení řapíkatého celeru
2 větší cibule
500-700 g mrkve
400 g brambor
50 g másla
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Veškeré suroviny nakrájíme na menší kousky, řapíkatý celer tak na 1 cm (nemusíme ho podélně krájet), velkou mrkev rozpůlíme napůl a krájíme na plátky 0,5 cm nebo menší mrkev na kolečka 0,5 cm.


    Zobrazit celý recept

  2. Brambory krájíme na kostičky cca 1,5 x 1,5 cm. Cibuli překrojíme napůl a pak krájíme po 0,5 cm proužcích, které oddělíme.

  3. Připravíme si hlubší plech, všechny suroviny vysypeme na plech, nic nevymazáváme, osolíme, vše dokonale promícháme.

  4. Navrch naklademe na plátky nakrájené máslo, kdo nemá rád, může použít za studena lisovaný olej (dýňový, vlašský, arašídový nebo lískový ořech).

  5. Vše podlijeme trochou vody (může být i vývar), přikryjeme alobalem a dáme péct do trouby na cca 60 minut. Občas promícháme, pokud se vypaří voda, podlijeme.

  6. Pečeme asi 60 minut, ale někdy i déle, vše musí být měkké a vláčné, všechny chutě propojené. Na poslední minuty se může alobal odstranit.

Poznámka od kuchařky

Tyto, mnou vymyšlené řecké brambory, mají u naší rodiny velkou oblibu. Mohou se jíst jak samotné, tak i jako příloha k minutkám, jak z drůbežího masa, tak vepřového, či hovězího. O můj recept jsem se rozhodla podělit s ostatními, protože jsem na řapíkatý celer hledala inspiraci a opět nenašla. 🙂

Fotky dodám.