Suroviny
- 2 hrnky pol. mouky (možná i trochu víc)
- 2 hrnky hustého jogurtu (pokud bude ovčí, tím líp)
- 2 vajíčka
- 3 lžíce oliv. oleje
- 2 hrnky rozdrobené fety
- 1,5 hrnku vody
- trochu pepře
- soli
- 1/3 hrnku mléko
- 1 hrnek rozdrobené fety
- 1 lžíce oliv. oleje (nebo rozpuštěného másla)
- trochu oleje
- a mouky na vymazání a vysypání plechu
Postup přípravy receptu
-
Rozehřejeme troubu na 175°C.
-
V míse si smícháme vajíčka s jogurtem a vodou. Přidáme ty 2 hrnky fety, oliv. olej a mouku, sůl a pepř. Dobře všechno promícháme, pokud je těsto moc řídké, tak přidáme trochu mouky. Mělo by být zhruba jak na lívance, ne tuhé, ale hustší.
-
Na vymazaný a vysypaný lech nalijeme těsto, čím nižší, tím lepší. Já to měla na jeden klasický plech a jeden menší.
-
Teď smícháme ten zbývající hrnek fety, s mlékem a olejem a lžící políváme (tu a tam ) povrch pity . Pečeme zhruba 50-60 minut. Je možné, že bude potřeba zhruba deset minut před dopečením, zvednout plech co nejvýš, aby pita chytla barvičku. Ale to záleží už na každé troubě zvlášť.
Poznámka od kuchařky
Jmenuje se to líná pita, protože se nedělá fillo. V každé části Řecka se tato pita jmenuje jinak… někde je to Tempelopita, jinde Aleuropita… Mpatzina…