Rebarbora s mandlovým krokantem podle Gurmetu

82
- reklama -

Suroviny

4 velké stonky rebarbory
2 sáčky ibiškového čaje nebo 2 lžíce ibiškových květů
200 g cukru
400 ml vody
Šlehačka:
250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
2 tobolky kardamomu
1-2 lžičky moučkového cukru
Krokant:
50 g mandlových lupínků
50 g másla
50 g cukru
50 g polohrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. Do smetany přidáme kardamom, semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a dobře promícháme. Smetanu necháme v chladu odležet, nejlépe do druhého dne.

  2. Krokant: všechny ingredience dobře smícháme, až vznikne těsto.
    Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na hodinu odležet do chladu. Pak ho vyválíme na tenkou placku a při 180°C pečeme asi 15 minut, až zezlátne.
    Placku necháme zchladnout a pak nadrobíme.

  3. Rebarboru očistíme a nakrájíme na stejně dlouhé špalíky.
    V rendlíku přivedeme k varu vodu s cukrem a ibiškem. Přidáme rebarboru, znovu přivedeme k varu, odstavíme a rebarboru v rozvaru necháme vychladnout.
    Pak .ji vyndáme a zbylý rozvar znovu vaříme, až ho zredukujeme do hustoty medu.

  4. Smetanu přecedíme, abychom odstranili koření a vyšleháme ji na hustou šlehačku.
    Kousky rebarbory přelijeme sirupem z rozvaru, ozdobíme kopečkem kořeněné smetany a posypeme připraveným krokantem.
    Je to pohádkový dezert.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: časopis Gurmet, upraveno

Zbylý krokant můžeme uchovat v uzavřené skleničce a posypat s ním zmrzlinový pohár.