Ražniči na niti

52
- reklama -

Suroviny
2 porce

500 g brambor
50 g pórku
tymián
orengano
saturejka
mletý kmín
sůl
mletý pepř
3 plátky vepřové kotlety
3 plátky uzené kotlety
1 velká cibule
sůl
mletý pepř
Na polití:
150 ml 31% šlehačky

Postup přípravy receptu

  1. Remosku vytřeme sádlem. Oloupané brambory nakrájíme na kostky, pórek na proužky a promícháme s kmínem, orenganem, tymiánem, saturejkou, pepřem a solí. Dáme to na dno remosky.


    Zobrazit celý recept

  2. Maso nakrájíme na kostky a cibuli na dílky, kterou lehce po stranách nařežeme jako maso na řízky, aby se nám pěkně přitiskla k masu. Navlékneme si velkou jehlu a na konec potravinové nitě uvážeme kousek špejle. V míse nakrájené kousky kotlety promícháme se solí, kmínem a pepřem. Středem dílku kotlety protáhnem jehlu, pak kousek uzeného a potom cibuli, takto pokračujeme, až máme vše na niti. Opatrně utáhneme, musí to být co nejtěsněji, protože pečením se vše ztenčí a mněli bychom to volné.

  3. Masu uděláme v bramborech místečko, aby bylo na dně remosky, poházíme kousky tymiánu, orengana a bazalky a vše polijeme šlehačkou. Nejdřive až za 3/4 hodiny maso opatrně obrátíme a pak ještě asi dvakrát. Brambory promícháme teprve až nám sezlátnou a pečeme je do zezlátnutí i ze druhé strany. Ražniči mám jindy delší, pokaždé mezi maso dávám něco jiného, třeba žampiony a červenou papriku, plátky slaniny atd. Jindy to peču v troubě na 180°C.