
Suroviny
20-40 porcí
- Krekry:
- 200 g lněných semínek
- 50 g slunečnicových semínek
- koření dle sebe
- sůl
- 1 lžička oleje rostlinného
- Vegan sýr:
- 250 g kešu ořechů nepražených
- probiotika (kapsle nebo vegan)
- 2 PL gelu z irského mechu (mořská řasa)
- šťáva z 1/2 citronu
- pažitka
- sůl, pepř
- bylinky na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Namočte lněná a slunečnicová semínka do misky s čistou vodou tak, aby byla ponořena, na 2-3 hodiny.
Namočte zároveň zvlášť kešu ořechy do vody na min 2-3 hod. -
Kešu ořechy pak trochou vody a irským mechem rozmixujte na krémovou hmotu. přidejte probiotika (1-2 kapsle) a dejte do misky, kterou zakryjte a nechte to druhého dne fermentovat (min 12 hod).
-
Směs namočených semínek dochutíte bylinkami a kořením dle sebe, možno i přidat jemné nakrájenou jarní cibulku či česnek, dle vlastní chuti. Na plech dejte pečicí papír a na něj dělejte tenčí placky. Můžete použít formičku, aby byla stejná a pak sušte v malinko pootevřené troubě na 50ti stupních. Pokud chcete mít krekry hotové rychleji, zvyšte teplotu na 100 stupňů a sušte.
-
Druhý den fermentovanou směs z kešu a irského mechu dochutíte olivovým olejem, citronem, solí či lahůdkovým droždím a přidáte jemně nakrájenou pažitku. Sýrem pak můžete zdobit vaše krekry a navrch můžete posypat bylinkami.
Poznámka od kuchařky
Irský mech lze koupit v jakékoliv zdravé výživě či eshopu, doporučuji použít čerstvý, nesušený a připravit i gel dopředu Gel se dá pak použít na obličej, jako pletová maska nebo do RAW desertů, kaší a podobně 🙂