
Suroviny
2-3 porce
- 4 řapíky celeru
- 70 g anglické slaniny vcelku
- 70 g niva vcelku
- na těstíčko:
- 100 ml perlivé vody /sifonu
- 1 celé vejce
- 1 lžíce sojové omáčky
- 4 lžíce hladké mouky
- olej na smažení
Postup přípravy receptu
-
Z řapíkatého celeru si vybereme řapíky, které mají hlubší žlábek (kvůli pozdějšímu plnění). Silnější konce odstraníme a použijeme například pod maso, nebo do polévky. Řapíky překrojíme na polovinu a dáme nejlépe do hrnce na pařák na 3 minuty pod pokličkou přejít varem. Vyndáme na talíř a necháme vystydnout.
-
Ze sýra a slaniny si nakrájíme špalíčky stejně dlouhé, jako řapíky. Obojí opatrně natlačíme do žlábků řapíků a obalíme v těstíčku.
-
Smažíme ve vetší vrstvě rozpáleného oleje do zlatavé barvy. Po usmažení dáme na papírový ubrousek odsát přebytečný tuk.
Podáváme s různě upravenými bramborami jako hlavní chod.
Takto osmažený řapík je také velice chutný s česnekovým dipem, připraveným smícháním jogurtu, trochou tatarky a prolisovaného česneku.
Poznámka od kuchařky
Řapík lze z těstíčka přemístit ještě do strouhanky a poté osmažit(ale dělá se to velice špatně) Je chutný i obalený v Hrašce:-)