
Suroviny
- Rakytník v cukru a v medu:
- 1) cukr podle potřeby + čerstvé bobule rakytníku
- 2) vylisovaná šťáva z rakytníku + med
- Marmeláda z rakytníku:
- čerstvá rakytníková šťáva
- čerstvá jablečná dřeň
- cukr podle chuti
- Kompot z rakytníku:
- plody rakytníku
- 70 % cukerný roztok
- Rakytníkový olej:
- pecičky z rakytníku (zbylé po zpracování plodů na šťávu nebo marmeládu)
- olej podle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Rakytník v cukru a v medu:
1) V cukru: Část plodů se rozmačká a spolu s celými plody se zasypává cukrem, nejvíc cukru má být na vrchu sklenice. Stačí povázat pergamenem nebo celofánem. Takto vydrží celý rok. Používáme do čajů.
2) V medu: Smícháme 1 díl vylisované šťávy z rakytníku se třemi díly medu, pečlivě rozmícháme a uskladníme v chladnu a temnu. Užíváme každý den 1 kávovou lžičku. -
Marmeláda z rakytníku:
Vyrobíme ji z 65% rakytníkové šťávy a 35% jablečné dřeně. Množství cukru podle vlastní chuti. Šťávu z rakytníku vylisujeme, oloupaná a pokrájená jablka (bez jádřince) jemně nastrouháme. Šťávu z rakytníku povaříme, aby se částečně odpařila, přidáme jablečnou dřeň a společně vaříme ještě asi 10 minut do zhoustnutí, Pak přidáme cukr podle chuti, povaříme, ještě horké naplníme do menších sklenic se šroubovacím uzávěrem, otočíme dnem vzhůru a necháme půl hodiny zchladnout. Pak otočíme zpět dnem dolů. -
Kompot z rakytníku:
Celé plody rakytníku se mohou kompotovat. Oprané a okapané se zalijí 70% cukerným roztokem (sirupem) a sterilují se po dobu 20 minut. -
Recept na rakytníkový olej jak ho dělám já:
Rakytníkový olej vyrobíme tak, že drobné pecičky z rakytníku, které nám zbyly po vaření rakytníkové šťávy nebo marmelády nevyhodíme, ale vložíme do mixéru, zalijeme olejem (nejlépe olivovým), množství podle potřeby, a po krátkých chviličkách (pulzech, pokud máme u velkého mixéru i pulzy) mixujeme, aby se pecičky co nejvíc potloukly (ta trocha dužiny, která na nich zbyla, není na závadu!). Z mixéru přendáme pecičky do čisté a suché nádoby, nejlépe do kompotové sklenice se šroubovacím uzávěrem, velikost sklenice se řídí množtvím peciček, mělo by jich být asi 1/3 sklenice. Dolijeme olejem, promícháme, pevně uzavřeme a necháme ve tmě, ale za pokojové teploty 14 dní louhovat. Během louhování každý den dobře protřepeme. Přecedíme přes cedník s čistým plátýnkem do jiné čisté a suché nádoby. Skladujeme v chladnu a temnu. Použití je široké, vnitřně 1 kávovou lžičku (žaludek ale i další neduhy), také zevně je velice účinný na celou řadu kožních problémů, na rány, popáleniny a dokonce i na omrzliny.
Tento olej jde udělat z celých sušených plodů rakytníku (koupíme v některých prodejnách zdravé výživy), postup je zcela stejný, jako u oleje z peciček.
Poznámka od kuchařky
Včera sem vložila Jaromira18 skvělý recept na šťávu z rakytníku a připoměla mi tím moje výrobky z rakytníku. Moc jí za to děkuji a přidávám k tomu jejímu i několik těch svých. Za nejdůležitější považuji rakytníkový olej, má opravdu vyjímečné účinky jak na organizmus při vnitřním podávání, tak i na problémy s pokožkou při vnějším použití. Opravdu stojí za vyzkoušení.