Rajská polévka „speciál“ se zeleninou

114
- reklama -

Suroviny
5-6 porcí

0,5 kg hovězího žebra
1 l rajčatového džusu
1 kostka hovězího bujónu
1 kostka zeleninového vývaru
2 stonky řapíkatého celeru
1 cibule
1 maličká cuketa
2 listy kapusty hlávkové
1 stonek libečku s listy
3 mrkve
1 hrst oregána
několik lístků bazalky
1 kořen petržele
svazek zelené petrželky
10 cm špalík pórku
pepř čerstvě mletý podle chuti
2-3 rajčata
necelý hrnek zelených fazolí
5 lžic pohanky (může se nahradit rýží, jáhlami atd)
sůl
1,5 l vody
3-4 lžíce olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce, (třeba i tlakového,) vložíme maso (hovězí žebro), stonek libečku, 1/2 petržele, jeden stonek řapíkatého celeru, oloupanou cibuli a rozkrojenou mrkev. Vhodíme obě kostky vývaru. Zalijeme vodou a vaříme nejprve na velkém, posléze na malém plameni do měkka. Je-li třeba, přilijeme vodu.

  2. Mezitím si připravíme ostatní ingredience. Pórek na tenká kolečka, mrkve na tenké nudličky, zbytek petržele na malé kostičky, kapustu na proužky, cuketa a rajská na kostičky, řapíky na 1/2 cm kousky (řapíky zbavuji vláken, jde to dobře- viz obrázek vláken). Zelené fazolky mražené necháme celé (můžou se samozřejmě vynechat, pokud je někdo nejí). Čerstvým luskám odstraníme vlákno a pokrájíme asi na 2 cm kousky. Mimo rajských osmahneme na oleji.
    Pohanku uvaříme zvlášť podle návodu.

  3. Mezitím se uvařilo maso, které vyndáme společně se zeleninou. Vývar dáme opět na sporák, může se přecedit, aby nezůstaly v polévce úlomky kostí, přidáme pepř, rajčatový džus, oregano a ve chvíli varu přidáváme zeleninu a rajská. Vaříme krátce na skus a vypneme. Po vypnutí přidáme vařenou pohanku nebo jinou uvařenou vložku do polévky a část pokrájeného masa. Petrželku s bazalkou nasekáme keramickým nožem a dáme do polévky. Ochutíme solí, pokud je třeba a necháme chvíli propojit chutě.

Poznámka od kuchařky

Ne každý si na rajské polévce pochutná, většinou se jim zprotivila v MŠ či školní jídelně. Ovšem tam mají normy, navíc je jasné, že polévky jsou chudší, než druhé jídlo, aby se vůbec vešli do rozpočtu. Já ji mám ráda a postupně ji různě vylepšuji. Moji vylepšenou verzi jedí i vnoučata, to je co říct.

Místo džusu lze použít loupaná rajčata zavařená, eventuálně i rajský protlak a trochu kečupu.

Bohužel, nemám fotku hotového jídla, protože jsme ji snědli, a pak teprve jsem si vzpomněla.