Suroviny
6 porcí
- 1 italský rajčatový protlak (krabička Passata del Pomodoro 500 g)
- 1 středně velká cuketa (cca 400 – 500 g)
- horká voda na dolití obsahu hrnce na 1,7 litru
- několik lístků šalvěje
- 1 hrst bazalky pokrájené natě
- 1 hrst posekané natě zelené petrželky
- 1 hrst posekané jarní cibulky
- pepř
- sůl
- případně kostka zeleninového vývaru
- Kapání:
- 4 lžíce vody
- 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 1 vejce
Postup přípravy receptu
-
1 italský rajčatový protlak (krabička Passata del Pomodoro 500 g); 1 středně velká cuketa (cca 400–500 g); horká voda na dolití obsahu hrnce na 1,7 litru, několik lístků šalvěje, hrst pokrájené bazalkové natě, hrst posekané natě zelené petrželky a jarní cibulky; pepř, sůl, případně kostka zeleninového vývaru na dochucení.
-
Kapání: do misky vlijeme 4 lžíce vody, přidáme 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky a 1 vejce. Do hrnce nalijeme asi 1 litr vody, přivedeme k varu, osolíme a přes hrubé síto do ní nastrouháme (nebo pomocí vařečky našprtáme) kapání z výše uvedených surovin, chvíli před tím smíchaných a promíchaných vidličkou.
-
Uvedeme do varu, přilijeme celý obsah rajčatového protlaku, vsypeme na tenčí kolečka pokrájenou opranou cuketu, dolijeme do 1 a 3/4 litru vařící vodou a vaříme do změknutí cuket a uvaření kapání cca 3–5 minut.
-
Pak do polévky nasypeme petrželku a bazalku a podáváme na stůl v miskách nebo talířích. Můžeme ozdobit smetanou ke šlehání 33% nebo zakysanou smetanou (16%).