Rajská polévka – bez cukru, přesto šmakózní

72
- reklama -

Suroviny
1,5 litru

230 g protlaku
15 cherry rajčat
1/2 cibule
lžíce mouky
lžíce řepkového oleje
1 zeleninový bujón
pytlík rýže
koření:
2 kuličky nového koření
3 kuličky pepře
2 hřebíčky
snítka čerstvého tymiánu
sůl
15-20 listů čerstvé bazalky
špetka skořice

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji lehce osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme lžíci mouky a upražíme do světlé jíšky. Poté zalijeme litrem vody (zpočátku po malých dávkách a vždy pořádně zamícháme, aby nám nezežmolkovatěla jíška, ale hezky se ve vodě promíchala).

  2. Přidáme nové koření, pepř, hřebíček, tymián, bujón a protlak, řádně promícháme a 15 minut vaříme. Následně zcedíme.

  3. Poté přidáme najemno nasekanou bazalku a oloupaná cherry rajčátka (pro ty co neví jak na to: mírně povařit ve vodě a pak ještě horké oloupat). Rajčátka nechávám vcelku, nekrájím. Opět povaříme, stačí 5 minut. Nakonec přidáme rýži a podle chuti dosolíme.

  4. Jako bonus pro gurmány doporučuji ochutit špetkou skořice… 🙂 Přeji všem dobrou chuť!

Poznámka od kuchařky

Rajská polévka se často přislazuje cukrem, pokud bude na někoho tato moc kyselá, může si jí klidně přisladit. Tento recept mám ale ráda právě proto, že se nesladí a přesto doma všem chutná..i ti, co sladit můžou, si jí u nás nepřislazují, což snad něco znamená… 🙂