Rajská omáčka s karbanátkem

79
- reklama -

Suroviny
4 osoby

Karbanátky:
0,5 kg mletého masa (nejlépe směs hov.+ vepř.)
1 vejce
4 vrchovaté PL strouhanky
1 ČL soli
2 ČL majoránky
pepř
Omáčka:
2 rajské protlaky
1 střední cibule
2 špetky mletého nového koření
3 bobkové listy
3 vrchovaté PL hladké mouky
3 PL cukru krystal
1 ČL soli

Postup přípravy receptu

  1. Maso dáme do misky, přidáme všechny ostatní ingredience a dobře promícháme. Vytvoříme vetší kuličky, splácneme je na silnější placky a osmažíme v pánvi na oleji dozlatova. Dáme okapat od tuku.

  2. Během smažení karbanátků nakrájíme na kostičky cibuli, restujeme, přidáme 3 vrchovaté lžíce mouky a na mírném ohni osmažíme dozlatova. Až je zásmažka hotová, zmírníme teplotu, přimícháme protlak a pomalu podléváme vařící vodou (asi 1 l), mícháme…podléváme…mícháme. Přiléváme po troškách, aby se nám neudělaly hrudky. Až máme všechnu vodu v hrnci a rozmícháno, přidáme zarovnanou lžičku soli, bobkové listy, nové koření a cukr. Povaříme asi 10-15 minut a přecedíme omáčku do jiného hrnce, aby v ní nebyly kousky cibule a bobkový list.

  3. Omáčku ochutnáme a dochutíme, jak kdo má rád, když chcete kyselejší, přidejte trochu citronky a naopak sladší, přidejte cukr. Nakonec přidáme do omáčky osmažené a okapané karbanátky.
    Podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo rýží, jak kdo má rád…

Poznámka od kuchařky

PL – polévková lžíce (zarovnaná)

ČL – čajová lžička (zarovnaná)

Moje děti tuhle omáčku milují, hovězí maso nechtějí, ale s karbanátkem jim chutná.