
Suroviny
4 osoby
- Karbanátky:
- 0,5 kg mletého masa (nejlépe směs hov.+ vepř.)
- 1 vejce
- 4 vrchovaté PL strouhanky
- 1 ČL soli
- 2 ČL majoránky
- pepř
- Omáčka:
- 2 rajské protlaky
- 1 střední cibule
- 2 špetky mletého nového koření
- 3 bobkové listy
- 3 vrchovaté PL hladké mouky
- 3 PL cukru krystal
- 1 ČL soli
Postup přípravy receptu
-
Maso dáme do misky, přidáme všechny ostatní ingredience a dobře promícháme. Vytvoříme vetší kuličky, splácneme je na silnější placky a osmažíme v pánvi na oleji dozlatova. Dáme okapat od tuku.
-
Během smažení karbanátků nakrájíme na kostičky cibuli, restujeme, přidáme 3 vrchovaté lžíce mouky a na mírném ohni osmažíme dozlatova. Až je zásmažka hotová, zmírníme teplotu, přimícháme protlak a pomalu podléváme vařící vodou (asi 1 l), mícháme…podléváme…mícháme. Přiléváme po troškách, aby se nám neudělaly hrudky. Až máme všechnu vodu v hrnci a rozmícháno, přidáme zarovnanou lžičku soli, bobkové listy, nové koření a cukr. Povaříme asi 10-15 minut a přecedíme omáčku do jiného hrnce, aby v ní nebyly kousky cibule a bobkový list.
-
Omáčku ochutnáme a dochutíme, jak kdo má rád, když chcete kyselejší, přidejte trochu citronky a naopak sladší, přidejte cukr. Nakonec přidáme do omáčky osmažené a okapané karbanátky.
Podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo rýží, jak kdo má rád…
Poznámka od kuchařky
PL – polévková lžíce (zarovnaná)
ČL – čajová lžička (zarovnaná)
Moje děti tuhle omáčku milují, hovězí maso nechtějí, ale s karbanátkem jim chutná.