Suroviny
- rajčatový protlak
- hovězí maso
- mrkev
- pastiňák
- cibule
- hladká mouka
- bobkový list
- nové koření
- pepř (celý)
- cukr
Postup přípravy receptu
-
Začneme vývarem z hovězího masa. Na dně papiňáku rozpálíme trochu oleje. Na něm ze všech lehce osmahneme maso, aby se zatáhlo (je možné místo toho vložit maso do už vařící vody, ale maminka to dělává takhle).
-
Zalejeme vodou, přidáme očištěnou mrkev, pastiňák a cibuli (ve slupce, aby měl vývar barvu) a k tomu bobkový list, pár kuliček nového koření a pepře. Papiňák uzavřeme a necháme zhruba hodinu vařit.
-
Poté odděláme maso stranou a přecedíme, aby zůstal čistý vývar.
-
Teď k samotné omáčce. V hrnci na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli a přidáme hladkou mouku, čímž vznikne jíška.
Zalijeme vývarem, pořádně rozmícháme a přidáme rajčatový protlak. Necháme zhruba čtvrthodinku vařit. Po odstavení přecedíme přes sítko (případně je možné pouze rozmixovat ponorným mixérem) a dosladíme podle chuti. Nakonec dávám maso do omáčky, aby nevystydlo.
Poznámka od kuchařky
Ze zbytku vývaru dělám polévku, nebo se dá schovat do mrazáku na příště.