Rajská omáčka s hovězím masem

92
- reklama -

Suroviny

rajčatový protlak
hovězí maso
mrkev
pastiňák
cibule
hladká mouka
bobkový list
nové koření
pepř (celý)
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Začneme vývarem z hovězího masa. Na dně papiňáku rozpálíme trochu oleje. Na něm ze všech lehce osmahneme maso, aby se zatáhlo (je možné místo toho vložit maso do už vařící vody, ale maminka to dělává takhle).


    Zobrazit celý recept

  2. Zalejeme vodou, přidáme očištěnou mrkev, pastiňák a cibuli (ve slupce, aby měl vývar barvu) a k tomu bobkový list, pár kuliček nového koření a pepře. Papiňák uzavřeme a necháme zhruba hodinu vařit.

  3. Poté odděláme maso stranou a přecedíme, aby zůstal čistý vývar.

  4. Teď k samotné omáčce. V hrnci na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli a přidáme hladkou mouku, čímž vznikne jíška.
    Zalijeme vývarem, pořádně rozmícháme a přidáme rajčatový protlak. Necháme zhruba čtvrthodinku vařit. Po odstavení přecedíme přes sítko (případně je možné pouze rozmixovat ponorným mixérem) a dosladíme podle chuti. Nakonec dávám maso do omáčky, aby nevystydlo.

Poznámka od kuchařky

Ze zbytku vývaru dělám polévku, nebo se dá schovat do mrazáku na příště.