
Suroviny
- 200 g domácí lučiny
- 4 vejce
- 2 polévkové lžíce změklého másla
- pažitka
- petrželka
- sůl
- 1,5 lžičky čerstvě nastrouhaného křenu
- sůl
- 6-8 cherry rajčátek
Postup přípravy receptu
-
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nahrubo nastrouháme.
-
Domácí lučinu smícháme s vychladlými uvařenými vejci, se změklým máslem, nastrouhaným čerstvým křenem a pažitkou.
-
Větší tvrdší rajčátka omyjeme, seřízneme vršek a vydlabeme.
-
K lučinové směsi přidáme vnitřky z rajčat a vše promícháme. Směsí naplníme rajčátka, dozdobíme pažitkou, petrželkou a podáváme s pečivem.
-
Přidávám recept na domácí lučinu podle Bibinky: 3 velké bílé jogurty (jeden 500 ml), 1 celá smetana na vaření, nebo šlehačka(250 ml), špetka soli, větší hustý cedník, plátýnko.
-
Postup: v míse smícháme jogurty se smetanou a solí, směs přendáme do cedníku s plátýnkem, trochu překryjeme a cedník položíme na misku, která by měla mít na odkapávání pod cedníkem prostor, aby dobře odkapávala syrovátka po 24 hodin v lednici.
-
Hotovou Lučinu si dáme do nějaké plastové krabičky a uložíme si jí v lednici. Měla by takto uchovaná vydržet docela dlouho/.
Poznámka od kuchařky
Využívám domácí lučiny ze zdejšího receptu Bibinky do různých různých pomazánek a náplní ve studené kuchyni.