
Suroviny
2-4 porce
- 1/2 salátové okurky
- 3 salátová rajčata
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 bílá cibule
- 1 zeleninová paprika
- 3 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- pepř na dochucení
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu nakrájíme. Papriku podélně rozpůlíme a napříč nakrájíme na proužky. Stonek řapíkatého celeru nakrájíme na jemné plátky. Okurku nakrájíme na jemná kolečka. Nebo opět rozkrojte podélně na poloviny a pak už napříč nakrájíte půlkolečka. Cibuli podélně rozpůlíme a napříč nakrájíme na měsíčky. Rajčata rozkrojíme na čtvrtiny a ty pak rozpůlíme. Všechnu zeleninu jemně a dobře promícháme.
-
V jiné misce smícháme ocet, cukr, sůl a pepř. Dejte tomu chvilku, aby se cukr i sůl úplně rozpustily v octu. Zálivkou přelijeme promíchanou zeleninu.
-
Dobře promícháme a dáme vychladit. Aspoň na 2 hodiny. Já nevím, jak vám, ale mně se ty plátky okurek vždycky drží u sebe, tak je musím oddělovat, aby se nálev dostal ke každému. A s chlazením nedělám žádné štráchy. Salát putuje do umělohmotného boxu a pak do chladničky. Box se dá uložit líp než kulatá miska. A protože je dobré, aby nálev dobře pracoval se zeleninou na chuti, občas box několikrát otočím vzhůru nohama. Ve finále salát zase putuje do misky. A můžeme podávat.
Poznámka od kuchařky
Tento i jiné saláty (a další recepty) krok za krokem na http://www.mojetara.cz/recipe/rajcatovy-salat-s-ok…