Rajčatové „Pesto“

115
- reklama -

Suroviny
4 lt. (12 malých sklenic)

4 kg Cherry rajčata
20 ks šalotky cibule
1 palička česneku
1 velká snítka bazalka zelená
1 velká snítka bazalka fialová
1 velká hrst petrželky (kudrnky)
3/4 kg hnědý cukr
2 lžíce kyselina citronová
2 dcl bazalkový olej
2-3 dcl voda
sůl (podle chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata jen dobře opereme, stejně tak bazalku a petrželku. Šalotku a česnek oloupeme. Bazalku a petrželku trochu natrháme, ostatní necháme tak.


    Zobrazit celý recept

  2. Na bazalkovém oleji si uděláme karamel. Opatrně, nepřepálit, aby nezhořkl. Hotový zalijeme vodou. POZOR NA OPAŘENÍ!!! Po rozpuštění dáme do hrnce všechny suroviny kromě kyseliny citronové a soli. Dosolujeme až v závěru podle vlastní chuti.

  3. Asi po hodině vaření vše rozmačkáme a rozmixujeme a trpělivě vaříme a redukujeme tekutiny. Průběžně stále mixujeme a sbíráme odpěnovačkou pěnu.

  4. Dále je na Vás, jakou konzistenci chcete mít, tím déle musíte vařit. Já dělám v teplém stavu jako husté těstíčko, což je tak tři až tři a půl hodiny. Vyplatí se to. Dobře rozmixovanou směs, necedí se, nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a buď obrátíme a nebo při 90°C ještě pět minut steriluji.