Suroviny
4 lt. (12 malých sklenic)
- 4 kg Cherry rajčata
- 20 ks šalotky cibule
- 1 palička česneku
- 1 velká snítka bazalka zelená
- 1 velká snítka bazalka fialová
- 1 velká hrst petrželky (kudrnky)
- 3/4 kg hnědý cukr
- 2 lžíce kyselina citronová
- 2 dcl bazalkový olej
- 2-3 dcl voda
- sůl (podle chuti)
Postup přípravy receptu
-
Rajčata jen dobře opereme, stejně tak bazalku a petrželku. Šalotku a česnek oloupeme. Bazalku a petrželku trochu natrháme, ostatní necháme tak.
-
Na bazalkovém oleji si uděláme karamel. Opatrně, nepřepálit, aby nezhořkl. Hotový zalijeme vodou. POZOR NA OPAŘENÍ!!! Po rozpuštění dáme do hrnce všechny suroviny kromě kyseliny citronové a soli. Dosolujeme až v závěru podle vlastní chuti.
-
Asi po hodině vaření vše rozmačkáme a rozmixujeme a trpělivě vaříme a redukujeme tekutiny. Průběžně stále mixujeme a sbíráme odpěnovačkou pěnu.
-
Dále je na Vás, jakou konzistenci chcete mít, tím déle musíte vařit. Já dělám v teplém stavu jako husté těstíčko, což je tak tři až tři a půl hodiny. Vyplatí se to. Dobře rozmixovanou směs, necedí se, nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a buď obrátíme a nebo při 90°C ještě pět minut steriluji.