Rajčatová polévka s parmazánem

52
- reklama -

Suroviny
4 porce

2 PL (30 g) másla
1 cibule, nakrájená na jemno
3 stroužky česneku, utřené
2 konzervy (800 g) krájených rajčat
1/4 ČL jedlé sody
1 PL sušené petržele
1 bobkový list
1/2-3/4 ČL soli
1/4 ČL čerstvě mletého černého pepře
1 PL čerstvé nebo 1 ČL sušené bazalky
1 PL medu
1/2 hrnku (125 ml) mléka nebo vody na zředění (podle chuti)
kysaná smetana
parmazán
bazalka
petržel na ozdobu (volitelné)

Postup přípravy receptu

  1. Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět, do měkka.
    Přidáme česnek a smažíme jen asi 1 minutu.
    Vmícháme rajčata, jedlou sodu, petrželku, bobkový list, sůl a pepř.


    Zobrazit celý recept

  2. Přikryjeme, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Odkryjeme a vaříme dalších 10 minut.

  3. Odstraníme z plotny a vmícháme bazalku a med.
    Přidáme mléko (nebo vodu), abychom dosáhli požadované hustoty.
    Dochutíme solí a pepřem, případně dalších podle chuti.

  4. Před podáváním vyndáme bobkový list.
    Podáváme ozdobené kysanou smetanou, strouhaným parmazánem, bazalkou.
    Výborně se k ní hodí třeba sýrový toast z bílého chleba nebo česneková bageta.

Poznámka od kuchařky

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz