Suroviny
2 porce
- 2 rajčata
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- 3 chilli papričky – nakládané nebo 1 čerstvou
- 2 stroužky česneku – prolisujeme
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky harissy
- 2 vejce
- 1 lžíci octa
- pepř
- sůl
- hladkolistá petrželka
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme nadrobno, nasekáme chilli papričky. Na lžíci oleje na střední teplotě osmahneme cibuli a chilli papričky asi 5 minut, aby cibule změkla.
-
Přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku. Promícháme a přidáme 1/2 lžičky kmínu a ještě 1/2 lžičky harissy. Povaříme přibližně 1 minutu, aby se rozvinuly chutě i vůně.
-
Přidáme nakrájená rajčata. Ochutíme pepřem a solí. Vaříme za stálého míchání asi 5 minut, až budou rajčata měkká.
-
Mezitím v pánvi přivedeme vodu k varu, přilijeme lžíci octa do šálku a rozbijeme vejce, které necháme sklouznout do vody. Když jsou vejce v pánvi, přivedeme vodu opět k varu, pánev zakryjeme a odstavíme z tepla. Necháme stát asi 3 minuty, bílek by měl obalit žloutek. Můžeme mu pomoci lžící. Pak vejce vyndáme na papírový ubrousek a držíme v teple.
-
Rajčata rozdělíme na talíře, na ně položíme vejce a posypeme bylinkami, třeba nasekanou petrželkou. Podáváme s opečeným toastovým chlebem. Po rozkrojení vejce má žloutek téci.
Poznámka od kuchařky
Tohle snídaně je fakt na probuzení, taková ostřejší záležitost, takže pokud jste slabší povahy, šetřete s chilli papričkami (možná stačí i jedna) a vynechte i harissu. Místo ní můžete dát rajčatové pyré. Recept také s fotopostupem krok za krokem na http://www.mojetara.cz/recipe/rajcata-se-ztracenym…