Ragú s brusinkami v mátovo meduňkovémzábalu

118
- reklama -

Suroviny

1 kg kližky
Na marinádu:
špetka římského kmínu
špetka sladké papriky
špetka oregana
špetka tymiánu
špetka bílého pepře
1 chilli paprička podrcená
1 PL celozrnné hořčice
olivový olej
Dále:
1 cibule
5 stroužků česneku
100 g sušených brusinek
200 ml husté krémovité smetany
2 dcl červeného vína
cca 750 ml hovězího vývaru
2 lístky bazalky
6 lístků máty
6 lístků meduňky
olej

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kousky, na marinádu smícháme ingredience a maso v ní obalíme, necháme odležet, čím déle tím lépe. Aspoň ale hodinu.

  2. Cibuli i česnek rozkrájíme nadrobno a necháme rozvonět na oleji – ne osmahnout, jen provonět.

  3. Vhodíme maso a rychle restujeme, pak podlijeme vývarem jen do výše masa a pomalinku dusíme téměř do měkka podle druhu masa – u kližky to bylo cca 45 min.

  4. Mezitím do zbytku vývaru vložíme bylinky a brusinky a necháme cca 10 min. odležet, pak je přidáme k masu a dodusíme úplně do měkka ( u kližky dalších 15 min.). Přidáme víno a smetanu.

  5. Maso vyndáme a omáčku rozmixujeme do hladka. Pak vložíme zpět maso, prohřejeme při vypnutém sporáku.

  6. Po odležení je druhý den ještě lepší.
    Příloha – originál byla rýže, u nás máme rádi kolínka.

Poznámka od kuchařky

Tohle bylo nejlepší ragú, co jsem jedla, v Třebíči Na Zátiší. Kuchař mi něco prozradil, zbytek řekl, že určitě poznám, každopádně to chybku nemělo a i to moje zmizlo velice rychle.