Suroviny
- Korpus:
- 5 vajec
- 150 g cukru krupice
- 200 g hladké mouky
- 5 lžic oleje
- Náplň:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 180 – 200 g bílé čokolády (i na vaření)
- 160 g kokosu
- Na dohotovení:
- 150 ml mléka
- 1 sáček šlehačky v prášku
- kokos
- rum
- oříšky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme šlehačku. Smetanu nalijeme do rendlíku a na plotýnce zahříváme.
-
Do horké nasypeme na kousky nalámanou čokoládu a za stálého míchání přivedeme k varu.
-
Necháme povařit 30 – 60°C. Pak odstavíme z plotýnky a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Pak dáme do ledničky pořádně vychladit do druhého dne.
-
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh.
-
Postupně po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Nakonec do pěny vmícháme vařečkou mouku.
-
Těsto rozetřeme do kulaté formy s vymazaným a vysypaným dnem.
-
Pečeme asi 25 minut při 190°C. Korpus vodorovně rozřízneme na dvě nestejně velké části (asi 1/3 a 2/3. Tenčí část bude tvořit základ dortu, větší část rozdrobíme.
-
Vychlazenou čokoládovou smetanu ušleháme do tuha. Do ní vmícháme větší polovinu drobků z korpusu a kokos, pak postupně přimícháváme další drobky, dokud nevznikne hustá hmota.
-
Korpus vložíme do rozevíracího dortového kruhu, pokropíme podle chuti rumem a rozetřeme na něj hmotu.
-
Je dost hustá, takže spíš klademe lžící a postupně umačkáváme. Srovnáme ji do roviny a celé dáme do ledničky.
-
Zatím ušleháme šlehačku v prášku podle návodu.
Poznámka od kuchařky
Dort jsem zkusila udělat k narozeninám. Zdobila jsem směsí z mletých oříšků, na kterou jsem narazila v Albertu 🙂 Zdobení, ale zatím není mojí silnou stránkou O:)
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz