Rácské vepřové maso (maďarská kuchyně)

107
- reklama -

Suroviny
4 – 5 porcí

500 g vepřového masa (plecko)
2 ks cibule
150 g rajčat
200 g čerstvé papriky
nebo zeleninové lečo
4 stroužky česneku (nemusí být)
200 ml zakysané smetany
1 lžička mleté sladké papriky
60 g sádla
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso nakrájíme na větší kostky, v kastrolu rozehřejeme sádlo a přidáme 1 cibuli nakrájenou na jemno, osmažíme do červena, přidáme jemně nakrájený česnek, mletou papriku, maso, promícháme a podlijeme horkou vodou (maso by mělo být podlito do poloviny svého objemu). Osolíme, lehce opepříme a pod pokličkou dusíme do poloměkka. Dle potřeby mírně podlijeme.

  2. Ve druhém kastrolu rozehřejeme lžičku sádla (nebo tuk z dušeného masa), přidáme druhou cibuli pokrájenou na jemná kolečka a mícháme až nám cibule zesklovatí. Pak vložíme na plátky nakrájené papriky a rajčata, mírně osolíme, necháme chvilku osmahnout, podlijeme přecezenou šťávou z masa a nakonec vložíme maso. (Cedím přes jemný cedník a tím pádem i lehce zahušťuji, neboť základ propasíruji do vzniklé šťávy).

  3. Dle potřeby dohustíme jíškou (nebo vodou s hladkou moukou) – jak je kdo zvyklý.

  4. Když je maso měkké, přidáme zakysanou smetanu, necháme přejít varem a vypneme.

Poznámka od kuchařky

Recept je z kuchařky o maďarské kuchyni. Do původního recepty přišly k zeleninové směsce s masem i brambory na kostky a bylo dušeno pospolu, ale já jsem jako přílohu chtěla rýži a tak jsem recept lehce upravila.

Do zakysanky (studené) je nejlépe před vmícháním do pokrmu přidat trochu teplé omáčky. Smetana tak nebude mít tendence dělat hrudky (srážet se).