Quinoa s brokolicí a uzeným tofu

70
- reklama -

Suroviny
2 porce

150 g quinoy
300 g brokolice
100 g uzeného tofu
350 ml zeleninového vývaru
sůl
olej
slunečnicová semínka

Postup přípravy receptu

  1. Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka.

  2. V hlubším hrnci rozpálíme olej, přisypeme quinou a krátce ji orestujeme.

  3. Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, přiklopíme pokličkou a dusíme 20 minut doměkka.

  4. Poté ještě necháme přikryté pět minut dojít.

  5. Uzené tofu pokrájíme na kostičky a spolu se slunečnicovými semínky orestujeme na trošce oleje.

  6. Doprostřed talíře dáme kopeček uvařené quinoy, obložíme růžičkami brokolice a posypeme směsí tofu a slunečnicových semínek.

Poznámka od kuchařky

Quinoa neboli merlík čínský patří mezi pseudoobilniny. V porovnání s běžnými oblininami obsahuje mnohem více cenných bílkovin a naopak neobsahuje lepek. Vaří se v jedenapůnásobku vody, při vaření značně nabyde. Po uvaření má lehce oříškovou chuť a vůni. Dnes je již běžně k dostání v prodejnách se zdravou výživou a v DM drogerii.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.