
Suroviny
2 porce
- 150 g quinoy
- 300 g brokolice
- 100 g uzeného tofu
- 350 ml zeleninového vývaru
- sůl
- olej
- slunečnicová semínka
Postup přípravy receptu
-
Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka.
-
V hlubším hrnci rozpálíme olej, přisypeme quinou a krátce ji orestujeme.
-
Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, přiklopíme pokličkou a dusíme 20 minut doměkka.
-
Poté ještě necháme přikryté pět minut dojít.
-
Uzené tofu pokrájíme na kostičky a spolu se slunečnicovými semínky orestujeme na trošce oleje.
-
Doprostřed talíře dáme kopeček uvařené quinoy, obložíme růžičkami brokolice a posypeme směsí tofu a slunečnicových semínek.
Poznámka od kuchařky
Quinoa neboli merlík čínský patří mezi pseudoobilniny. V porovnání s běžnými oblininami obsahuje mnohem více cenných bílkovin a naopak neobsahuje lepek. Vaří se v jedenapůnásobku vody, při vaření značně nabyde. Po uvaření má lehce oříškovou chuť a vůni. Dnes je již běžně k dostání v prodejnách se zdravou výživou a v DM drogerii.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.