
Suroviny
6 – 8 porcí
- Na těsto:
- 1 1/4 hrnku (160 g) hladké mouky
- 1/2 KL soli
- 1/2 KL cukru
- 110 g másla (studeného a nakrájeného nebo nastrouhaného) na malé kousky
- 4-5 PL vody ledově vychlazené
- Na náplň:
- 2 PL olivového oleje
- 2 cibule nakrájené na slabé plátky
- 150-200 g cherry rajčat přepůlených
- 150 g kukuřice (buď 2-3 čerstvé klasy, které uvaříme viz níže; nebo mražené, ale rozmrazené)
- 3 vejce
- 1 hrnek (240 ml) mléka
- 150 g Eidamu nastrouhaného
- 2 PL čerstvé bazalky nakrájené nadrobno
- 1 PL čerstvé pažitky nasekané nadrobno
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Postup přípravy receptu
-
Těsto: do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku a sůl a několikrát zapulzujeme (promícháme). Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
-
Přidáme 3 PL vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Následně přidáme 1 PL vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další PL vody až se těsto krásně spojí, ale není lepkavé.
-
Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
-
Troubu předehřejeme na 180°C.
-
Pečicí formu o průměru 28 cm, např. s vlnitým okrajem, vymažeme lehce máslem.
-
Z těsta vyválíme placku, kterou rozprostřeme do formy.
-
Náplň: v hlubší pánvi na 2 PL oleje necháme lehce zkaramelizovat cibuli, osolíme, opepříme. Za občasného mícháme smažíme na mírném stupni asi 20 – 25 minut nebo dokud cibule není měkká a lehce zhnědlá.
-
Na dno připraveného těsta rozprostřeme cibuli, naskládáme rajčata a kukuřici, bazalku a pažitku.
-
Ve středně velké míse rozšleháme vejce s mlékem, přidáme nastrouhaný sýr. Osolíme, opepříme.
-
Nalijeme na připravenou náplň.
-
Pečeme v předehřáté troubě 45 až 60 minut dozlatova.
-
Před podáváním necháme 10 minut vychladnout.
-
Pokud použijeme čerstvé kukuřičné klasy, musíme je nejdříve uvařit ve vroucí vodě, do které přidáme 1 PL cukru a 1 PL octa.
-
Jakmile voda dosáhne varu, sundáme hrnec z plotny a necháme odstát 10 minut, přikryté pokličkou.
-
Až lehce vychladnou, ořežeme klasy ostrým nožem.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz