Původní švestková povidla

56
- reklama -

Suroviny

8 kg švestek

Postup přípravy receptu

  1. Odpeckuji cca 8 kg přezrálých švestek a postupně je dávám rozvařit do kastrolu se širokým dnem. Potom vařím na mírném ohni, dokud není hmoty tak jedna třetina nebo čtvrtina původního objemu a hustá tak, že se musí míchat, jinak by se povidla připalovala a horká vystřelovala z kastrolu ven.
    Vařím je tak dlouho, dokud se za vařečkou netvoří brázda, která se „neslije“, tedy až jsou hodně hustá. Naliji je do sklenic a zavíčkuju.

Poznámka od kuchařky

Jaro před námi – a po něm nastoupí letní sezona zavařování. Je lepší být v předstihu. Tato povidla vařil můj děda v obrovském kotli každý rok (samozřejmě v jiném poměru). Jsou to klasická tuhá povidla, které můžete použít do koláčů i pro diabetiky. http://www.majamotti.eu