
Suroviny
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 300 g míchané mouky:
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g pšeničné celozrnné mouky
- 100 g žitné mouky
- asi 550 – 600 ml vody
- Dále:
- droždí
- cukr
- sůl
- pšeničné klíčky
- semínka
- kmín
- možno sušenou bramborovou kaši nebo směs na bramborák 2 lžíce
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si uděláme kvásek tzv. biga, zadělejte v předstihu 6 hodin až 3 dnů. Z uvedeného množství odeberu 200 ml vody a 2x tolik objemově mouky tj. 400 ml mouky přidám 1/2 lžičky sušeného droždí a ve vhodné nádobce zamíchám dřevěnou vařečkou asi tak 3 minuty.
-
Vznikne hladké těstíčko. Nádobku přikryjeme plastovou folií. Po 6 hodinách by kvásek měl zdvojnásobit svůj objem, zamícháme ho a buď hned použijeme, nebo můžeme uložit do chladničky a spotřebovat do 3 dnů.
-
Druhý den použiji zbytek vody, vsypu zbytek mouky, přidám 2 lžičky sušeného droždí, lžičku cukru, a pak podle chutí – lžíci pšeničných klíčků, nebo taky jsem dala 2 lžíce sušené směsi na bramborák a nechám propracovat v pekárně asi 5 minut a pak teprve dát 2 lžičky soli.
-
Používám program dort – který hned míchá – a po skončení míchání pekárnu vypnu a těsto překládám do mísy s víkem. Pokud zpracovávám ručně, je třeba to tak 5 minut propracovat a pak přidat sůl a řádně hníst tak 15 minut. Může se přidat trošku kmínu, nebo semínka, jak kdo rád.
-
Těsto dejte do olejem vytřené mísy, stlačte a navrchu potřete olejem. Nechte kynout – mělo by zdvojnásobit svůj objem. Nakonec se vyklopí těsto, pomačká prsty – aby ale neutekl všechen vzduch, upraví se bochánek – občas můžete poprášit moukou aby se nelepil, a ten jsem dala kynout do ošatky.
-
Může se i použít cedník, do kterého se dá pláténko vysypané moukou – nejlépe kukuřičnou. Nechá se kynout – dá se rozehřát trouba, a když je vykynuto, tak se překlopí na plech, upraví se a udělají se krátké zářezy a upeče – tak 15 minut to peču na 220°C a pak dopékám na těch 170°C – mám horkovzdušnou troubu, do té doby, až má pěknou barvu, tak zkouším špejlí jestli je hotovo.
-
Na první pohled to vypadá složitě ale výsledek stojí za to. Doporučuji do trouby dát malý plechový kastrůlek s vodou. Ještě lepší je, když těsně před vložením chleba do trouby vhodíte do kastrůlku kostky ledu. Z uvedeného množství byl chléb o hmotnosti 1,30 kg.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Bible domácího pečení – Rose Levyová Beranbaumová
povolení autorky k publikování mám.
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3932 zde rozpis na 500 gr mouky
http://www.mimibazar.cz/recepty.php?user=49236 tady i s fotopostupem